Hardware · TV-Monitori

Plazma TV-i pred zabranom?

Branz Audio / Video Cabinet ©Ministri za zaštitu životne okoline zemalja članica Evropske unije dogovorili su se o daljim koracima koje će preduzeti u borbi protiv globalnog zagrevanja, a ovoga puta na meti su se našli ne baš štedljivi plazma televizori.

Informaciju je preneo „Independent” pozivajući se na britansko nadležno ministarstvo, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku o daljim koracima protiv rastuće potrošnje energije u evropskim domaćinstvima.

U posljednjih pet godina, televizori sa plazma ekranima velike površine doživeli su svojevrsni „bum” i danas ih u svojim domovima imaju milioni evropljana. To se, međutim, negativno odrazilo na povećanje prosečne potrošnje struje u domaćinstvima, što je zabrinulo evropske političare, koji su odlučili da to ograniče uvođenjem normi za potrošnju električne energije televizora. Plazma ekrani troše znatno više struje nego njihove alternative u obliku ekrana od tekućih kristala (LCD) ili klasičnih CRT televizora.

Iza rastuće potrošnje stoji želja kupaca da imaju što veći ekran, i to EU neće ograničavati, ali će svoju podršku usmeriti na ekološke varijante velikih televizora.

Leave a Reply