Hardware

Poplava na Tajlandu paralizuje svetsko tržište računara

Tajland još uvek mnogi povezuju sa turizmom i ukusnim specijalitetima, ali velika poplava koja je pogodila tu zemlju je praktično paralizovala i globalnu industriju računara, jer recimo iz te zemlje dolazi oko 40% hard diskova. Ovo će verovatno dovesti i poskupljenja hard dsikova na svetskom tržištu.

Najveći proizvođač magnetskih medija za skladištenje podataka, američki koncern Western Digital proizvodi u Tajlandu čak 60% hard diskova koje nudi na svetskom tržištu – i od prošlog vikenda su pogoni zatvoreni. Direktor WD-a, John Coyne priznaje da je upravo njegova kompanije najviše pogođena jer ima najviše pogona baš u područjima koja su pogođena poplavom.

Ali nema samo Western Digital svoje pogone u Tajlandu: gotovo svi proizvođači magnetskih medija za čuvanje podataka proizvode u Tajlandu i samo Kina izvozi više tvrdih diskova nego ta zemlja. S obzirom da su poplavljeni pogoni ili saobraćajnive koje vode do proizvodnih hala ili je prekinuta opskrba električnom energijom, već je izvesno da će već u ovom kvartalu doći do manjka na tržištu hard diskova.

Kako će se stvari dalje razvijati, najbolje svedoče dramatični prizori koje vidimo iz te zemlje: premijerka Yingluck Shinawatra je naredila da se otvore brane kod Bangkoka, u nadi da će voda otići u more Tajlandskog zaliva. Ali čak i da ta namera uspe, 12 milijardi kubnih metara vode će trebati najmanje 40 dana da oteče u more.

Leave a Reply