Hardware

Prenosni računari prevazišli u prodaji desktop sisteme

Prema podacima analitičke kuće iSuppli, u trećem kvartalu prenosni računari konačno su odnela pobedu nad stonim računarima: širom sveta isporuke notebook računara skočile su za čak 40 posto, na 38,6 miliona komada, dok je isporuka desktop konfiguracija istovremeno pala za 1,3 posto, na 38,5 miliona.

Ukupno gledano, isporuke računara porasle su za 15,4 posto, na 79 milona primeraka. Neki proizvođači pri tome su postavili rekorde koji se trenutno čine teško nadmašivim: tajvanski Acer je u trećem kvartalu uspeo da plasira čak 3 miliona notebooka nego u istom razdoblju lane, postavši u međuvremenu prema tržišnom udelu treća najveća PC kompanija na svetu.

“Moment rasta prodaje notebooka već se neko vreme prikuplja, tako da ovi podaci više nisu potpuno iznenađenje… Prensoni računar  nije više samo alat za poslovno tržište ili računar za dobrostojećeg potrošača, on je sada računar za svakog,” kaže Mattheww Wilkins iz iSupplia.

12,2 posto globalnog udela stavlja Acer na samo dva postotka zaostatka iza drugoplasiranog Della, a prvo mesto i dalje čvrsto drži Hewlett-Packard, koji je isporučio 14,9 miliona komada i drži 18,8 posto tržišta.

1. HP

2. Dell

3. Acer

4. Lenovo

5. Toshiba

Apple je pri tome pao za pola postotka i sa 3,2 posto udela drži sedmo mesto na globalnom nivou.

Leave a Reply