Hardware

Probijena zaštita Blu-Ray diskova

Kompanija SlySoft saopštila je da je uspela da probije BD+, zaštitnu tehnologiju kojom se sprečava neovlašćeno umnožavanje Blu-Ray diskova. SlySoftov postojeći softver za stvaranje sigurnosnih kopija DVD diskova AnyDVD HD 6.4.0.0 , tako od sada omogućava i kopiranje diskova sa BD+ zaštitom.

Prvi mehanizam zaštite Blu-Ray diskova bio je Advanced Access Control System (AACS) razvijen 2006. godine, ali je već 2007. probijen i objavljen na Internetu. Drugi mehanizam zaštite, BD+, prezentovan je 2007. godine, a razvila ga je kompanija Cryptography Research i prodala kompaniji Macrovision.

U maju prošle godine stručnjak za optičke diskove, Richard Doherty, izjavio je za časopis Home Media Magazine da, za razliku od AACS-a, BD+ vrlo verovatno neće biti probijen sledećih deset godina. Samo osam mjeseci kasnije, predstavnik Slysofta Peer van Heuen izjavio je da je ponosan što su uspeli da “spuste na zemlju” hvaljenu BD+ tehnologiju, ali i da je svestan kako potencijal BD+ tehnologije nije do kraja iskorišćen što ostavlja mogućnost kvalitetnijoj zaštiti u budućnosti.

Leave a Reply