Gadgets · Hardware

Protivpožarni aparat za IT opremu

FE – 36 је »čist« protivpožarni aparat koji pri korišćenju ne oštećuje finu elektronsku opremu. Iako nije za svačiji džep, onima koji imaju nešto skuplje elektronske uređaje više se isplati imati ga, nego rizikovati da zafali. Ako do toga dođe, bez ovakvog aparata oprema ostaje neupotrebljiva, gube se informacije, kao i dragoceno vreme i sredstva na obnavljanje infrastrukture. A požari se, jednostavno, dešavaju…

Veliku većinu požara u kompanijama – čitavih 90 odsto, kako statistike pokazuju – ugase zaposleni ručno prenosivim aparatima pre dolaska vatrogasaca ili aktiviranja nekog stabilnog protivpožarnog sistema. Ugradnja takvog sistema, koji pritom radi na istom principu kao FE – 36 i ne oštećuje opremu, u proseku košta od 10.000 evra. Najviše iz tog razloga, većina domaćih kancelarija i firmi – više od 60 odsto – za “ne daj Bože” ima aparate za gašenje požara na bazi pene, praha ili ugljen – dioksida, koji finu elektronsku opremu na kojoj su upotrebljeni ostavljaju, manje ili više, beskorisnom. Sve informacije se, naravno, gube.

Požari nisu nemogući, a, na žalost, ni retki. Na elektronskoj opremi obično nastaju “delovanjem” prašine ili zbog padova napona, koji u našoj zemlji nisu baš neuobičajeni.

Najrasprostranjeniji su protivpožarni aparati na bazi CO2, čija upotreba stvara “termalni šok” na opremi, drastično spuštajući njenu temperaturu. Takođe, činjenica da stvaraju statički elektricitet nije baš najbolja preporuka za upotrebu na uređajima pod naponom.

FE – 36 je sprej bočica visoka oko 30 cm mase 3.8 kg, u kojoj se nalazi istoimeni gas. On vezuje kiseonik, čije prisustvo je, bar kako tvdi fizika, uslov za izbijanje požara, bukvalno “usisavajući” vatru zajedno sa njim. Dakle, nema kiseonika – nema vatre. Posebno je pogodan jer se, budući da ga ne zaustavljaju šrafovi i poklopci, mnogo lakše od ostalih supstanci iste namene uvlači u kućište računara, štampača, skenera i u unutrašnjost ostale fine elektronske opreme.

Cena ga čini relativno nepristupačnim za većinu, ali i potencijalno vrlo isplativim za one kojima ova malo veća bočica “dezodoransa”, koji, pritom, ne šteti ozonu, može da znači svu razliku u zaštiti opreme i informacija vrednih mnogo, mnogo više. Naravno, isto dejstvo ima i u drugim vrstama požara.

Fe – 36 naslednik je gasa istog dejstva, Halona 1211, koji je bio u vrlo širokoj upotrebi do pre desetak godina. Tada je (osim, naravno, u Americi) povučen iz upotrebe, jer je utvrđeno da je otrovan za ljude i da oštećuje ozon. Naslednik je, pak, potpuno neškodljiv, ne ostavlja tragove posle gašenja (nije potrebno dodatno čišćenje) i ne stvara termalni šok ni statički elektricitet.

Zbog neutralnog dejstva, vrlo je pogodan i za proizvođače elektronike, labaratorije, muzeje… A i za svakoga sa malo dubljim džepom kome više znače oprema i informacije, nego suma koju mora da izdvoji kako bi se rasteretio rizika od njihovog uništenja. Njegove performanse ga stavljaju van konkurencije aparata iste namene, barem kada je u pitanju elektronska oprema.

Potrebe današnjeg društa za kompjuterskom i elektronskom opremom, kako u biznisu tako i u privatnom životu su sve veće. Kompijuterski i elektronski centri današnjice su pod velikim pritiskom održavanja konstantanog i neometanog rada. Tako da ako već nemate stabilne instalacije koje će pomoću senzora ispuniti prostoriju gasom na pojavu dima osigurajte se ručno prenosivim aparatima. Stavite ih na vidna, lako dostupna mesta i obavestite-edukujte zaposlene. Razmišljajte o sigurnosti svojih zaposlenih i opreme na vreme. Poslednje što vam treba je predvidiv, lako savladiv incident koji zbog nepromišljenosti prerasta u katastrofu ili ne daj Bože tragediju.

Leave a Reply