Hardware

Prvi ARM-bazirani serverski procesori iz AMD-a

AMD  je danas dodao važan kamen temeljac na listu razvoja svojih osnovnih serverskih tehnologija. AMD je prikazao obimnu razvojnu platformu za svoje prve 64-bitne ARM®-bazirane serverske procesore, proizvedene korišćenjem 28 nanometarske proizvodne tehnologije, prvih takvih procesora koje je proizveo iskusni proizvođač serverskih tehnologija. Takođe, AMD je najavio i vrlo brzo slanje prvih primeraka ARM-baziranih procesora, pod nazivom AMD Opteron™ A1100 Serije, kao i razvojnih platforme koja uključuje i matične ploče i obiman softverski paket. Pored toga, AMD je objavio da će „Open Compute Projektu“ priložiti i novi mikro-serverski dizajn koji koristi AMD Opteron A-Seriju kao deo specifikacije zajedničke slot arhitekture za matične ploče, čiji je radni naziv “Group Hug.”

arm

Prvi primerci AMD Opteron A-Serije procesora, kodnog naziva „Seattle,“ će biti poslati tokom ovog kvartala zajedno sa razvojnom platformom koja će učiniti razvoj softvera na prvim u industriji ARM-baziranim serverskim procesorima bržim i lakšim. AMD sarađuje sa industrijskim liderima kako bi stvorili robustan 64-bitni softverski ekosistem za ARM-bazirane dizajne, od kompajlera i simulatora do hipervizora, operativnih sistema i aplikativnog softvera, kako bi zajednički rešili ključne probleme na Web-nivou i okruženjima za skladištenje podataka. AMD Opteron A-Serije razvojna platforma će biti podržana od strane širokog niza razvojnih alata i softvera, uključujući standardni UEFI boot i Linux okruženja bazirana na Fedora Projektu, Red Hat-sponzorisanoj, javno-održavanoj, Linux distribuciji.

“Potrebe data centara su se menjaju. Jedna-mera-za-sve pristup uglavnom ograničava efikasnost i kao rezultat ima rešenja visoke cene,” kaže Sureš Gopalakrišnan (Suresh Gopalakrishnan), korporativni potpredsednik i generalni menadžer AMD serverske poslovne jedinice.  “Novi ARM-bazirani AMD Opteron A-Serije procesor u ARM ekosistem donosi portfolio iskustva i tehnologija priznatog proizvođača serverskih procesora i pruža idealnu dopunu našim priznatim AMD Opteron x86 serverskim procesorima.”

AMD Opteron A1100 Serije procesori podržavaju:

 • 4 ili 8 jezgarne ARM Cortex™-A57 proceosre
 • I do 4 MB deljenog L2 i 8 MB deljenog L3 keša
 • Podesivu dvo-kanalnu DDR3 ili DDR4 memoriju sa podrškom za ECC brzine i do 1866 MT/sekundi
 • I do 4 SODIMM, UDIMM ili RDIMM-a
 • 8 vodova PCI-Express® Gen 3 I/O
 • 8 Serial ATA 3 porta
 • 2 10 Gigabita Ethernet porta
 • ARM TrustZone® tehnologiju za unapređenu sigurnost
 • Ko-proceosre za kripto-kompresiju i kompresiju podataka

 

AMD Opteron A-Serije razvojni paket je spakovan u Micro-ATX format proizvodnje i sadrži:

 • AMD Opteron A1100 Serije procesor
 • 4 Registrovana DIMM slota za i do 128GB, DDR3 DRAM memorije
 • PCI Express® konektore podesive kao jedan x8 ili dva x4 porta
 • 8 Serial-ATA konektora
 • Kompatibilnost sa standardnim napajanjima
 • Sposobnost samostalne upotrebe ili montiranja u šasije za serverske ormare
 • Podršku za standardno UEFI boot okruženje
 • Linux okruženje bazirano na Fedora Linux distribuciji, koje programerima pruža bogat set alata i aplikacija

o   Standardni Linux GNU lanac alata, uključujući i verziju za unakrsni razvoj

o   Platformske drajvere za uređaje

o   Apache web server, MySQL softver za upravljanje bazama podataka, i PHP programski jezik za razvoj robusnih web serverskih aplikacija

o   Java 7 i Java 8 verzije koje programerima omogućavaju rad u 64-bitnom ARM okruženju

 

“Od 2012. AMD je sarađivao sa članovima „Linaro Enterprise Grupe“ (LEG) na akceleraciji ARM serverskog ekosistema,” kaže Andrea Galo (Andrea Gallo), direktor LEG-a. “Linaro-ov rad na boot arhitekturi uključuje UEFI i ACPI, kao i ključni osnovni serverski softver poput optimizovanog LAMP steka i najbolje u klasi OpenJDK 8 Java implementaciju, razvijene u saradnji sa Red Hat-om, to će AMD-u omogućiti da pruži drugačija i inovativna hardverska rešenja koja pružaju u industriji liderske performanse i nisku potrošnju, i koja su namenjena narednoj generaciji serverskih platformi za data centre.”

AMD nastavlja sa predvođenjem evolucije otvorenih data centara, od vizije do implementacije, te donosi izbor u procesorsku arhitekturu. On, za „Open Compute Projekat“, donosi novu AMD Open CS 1.0 Zajednički Slot dizajin baziran na AMD Opteron A-Serije procesoru koji je usaglašen sa Zajedničkom Slot specifikacijom.

“Predefinisane, ‘jedna mera za sve’ serverske platforme su poklekle pred specijalizovanim rešenjima koja donose visoke performanse uz nisku potrošnju energije,” kaže Frenk Frankovski (Frank Frankovsky), predsednik „Open Compute Projekta“.  “AMD-ov doprinos “Open Compute Projektu“ proširuje rastući portfolioOCP dizajna koji omogućavaju dobitke u uposlenosti i efikasnosti rada data centara.”

AMD-ovi direktori serverske poslovne jedinice, Endrju Feldman (Andrew Feldman) i Sureš Gopalakrišnan (Suresh Gopalakrishnan), će danas u 1:30 p.m. PT/ 4:30 p.m. ET održati virtualni brifing za medije na kom će razgovarati o predstavljanju AMD Opteron A-Serije procesora. Ian Dru (Ian Drew), CMO ARM-a, će takođe biti prisutan.

Leave a Reply