Hardware · Mobile

Prvi Intel integrisani smart telefoni

Kako računarstvo nastavlja da se razvija i da prevazilazi tradicionalni PC, predsednica kompanije Intel, Rene Džejms, izjavila je da Intel i tajvanske tehnološke kompanije imaju priliku da nastave dugu istoriju saradnje na inovacijama u cilju isporučivanja kontinuiranog i potpuno ličnog računarskog iskustva.

Zahvaljujući Murovom zakonu, tehnologija procesora ima sve manje dimenzije, dok su njene performanse sve bolje, a energetski zahtevi sve manji, čime se proširuje obim i potencijal Intel tehnologije i tajvanskog okruženja, od infrastrukture cloud računarstva i Interneta stvari za lično i mobilno računarstvo, do prenosive tehnologije.

„Granice između tehnoloških kategorija nisu više jasno definisane jer era integrisanog računarstva počinje da preovladava, a u njoj je oblik manje bitan od doživljaja koji se dobija kada su svi uređaji povezani međusobno i sa cloudom,” rekla je Džejms. „Bilo da je u pitanju smart telefon, smart majica, ultra tanak 2 u 1 ili novi cloud servis dostavljen smart zgradama koje su opremljene povezanim sistemima, Intel i tajvanske kompanije zajedno imaju priliku da ubrzaju i isporuče pametan, povezan i integrisan svet računarstva.”

Džejms je istakla da Intel tehnologija, proizvodi i saradnja sa Tajvanom i širim okruženjem, imaju za cilj stvaranje novih računarskih uređaja, pametnih, integrisanih i povezanih međusobno, sa cloudom, kao i sa životima ljudi.

fanless_mobilePC_reference_design

 

 

Lično računarstvo dolazi u svim oblicima, veličinama i iskustvima

Džejms je rekla da je Murov zakon osnova i da on takođe smanjuje troškove sve manjih uređaja koji imaju bolje performanse i manje energetske zahteve.

Naglašavajući ovu temu, govorila je o Intelovoj posvećenosti da isporuči širok izbor SoC i komunikacijskih opcija za tablete i smart telefone svih oblika, cena i operativnih sistema. Džejms je istakla da Intel trenutno ima 130 tableta koji su ili već na tražištu, ili će biti ove godine. Više od desetak Intel zasnovanih tableta biće prikazani tokom sajma Computex. Otprilike 35 odsto tableta zasnovanih na Intel Atom procesorima, trenutno obuhvata ili će obuhvatati Intel komunikacijska rešenja.

Džejms je takođe rekla da su isporuke napredna platforma koja podržava 6. kategoriju Intel XMM 7260 LTE počele i istakla je da ovo postavlja Intel na vodeću poziciju. Očekuje se da će se ova nova tehnologija pojaviti u uređajima narednih meseci.

Izvršni direktor kompanije Foxconn, Young Liu, pridružio se predsednici kompanije Intel na bini, kako bi prikazao 10 tableta zasnovanih na Intel tehnologiji, koji su trutno dostupni ili će uskoro biti dostupni, i koji pripadaju svim cenovnim rangovima. Tableti su zasnovani na Intel Atom procesorima (naziva Bay Trail ili Clovertrail+) i mnogi obuhvataju Intelove 3G ili LTE komunikacijske platforme.

Konstatujući napredak u isporučivanju na tržište prve integrisane mobilne SoC platforme za smart telefona i tableta svih cenovnih nivoa, u četvrtom kvartalu ove godine, Džejms je obavila prvi javni telefonski poziv, koristeći dizajn smart telefona zasnovan na dvojezgarnom Intel SoFIA 3G rešenju. Intel će takođe, u prvoj polovini 2015. godine izbaciti na tržište, četvorojezgarni SoFIA LTE deo. Prošle nedelje objavljen je i strateški sporazum sa kompanijom Rockchip u cilju predstavljanja četvorojezgarnog SoFIA 3G derivata za tablete SoFIA serije osnovnog cenovnog ranga, što je planirano za polovinu sledeće godine.

Džejms je takođe otkrila prvi 14nm bešumni, mobilni PC referentni dizajn kompanije Intel. Ovaj 2 u 1 uređaj ima ekran od 12,5 inča koji je 7,2mm tanak, odvojenu tastaturu i teži 670 grama. Ovaj inovativni dizajn zasnovan je na 14nm Broadwell procesorima, prvim procesorima Intelove sledeće generacije, koji su namenski napravljeni za 2 u 1 uređaje i koji će biti na tržištu kasnije ove godine. Intel Core M procesor je energetski najefikasniji procesor u istoriji Intel kompanije. Očekuje se da će većina dizajna, baziranih na ovom novom čipu biti bez ventilatora i da će istovremeno pružiti i izuzetno brze tablete i poput brijača, tanke laptopove.

Intel takođe pruža inovacije i performanse za najzahtevnije PC korisnike. U tom cilju, Džejms je predstavila Intel Core i7 i i5 procesore „K“ SKU četvrte generacije, prve Intel procesore koji treba da obezbede četiri jezgra na 4GHz bazne frekvencije. Ovaj destop procesor, napravljen za entuzijaste, pruža bolje performanse i nove mogućnosti overklokinga. Isporuka proizvoda će početi u junu ove godine.

Za potrebe I/O centra podataka, Džejms je predstavila seriju Intel® Solid-State Drive Data Center za PCIe standard koji ima za cilj da zadovolji sve veće potrebe za visokim performansama i obezbedi rešenja za pouzdano skladištenje podataka u centru za podatke, a da pritom umanji ukupne troškove vlasništva. Diskovi će biti dostupni u trećem kvartalu ove godine.

Džejms je saopštila da je potrebno da računarstvo potpuno odgovara korisnicima i da obezbeđuje što prirodniju i intuitivniju interakciju, kako bi postalo ličnije. Ona je istakla saradnje i nove pomake u donošenju Intel RealSense tehnologije, 3D kamera i pratećih aplikacija na 2 u 1 i all-in-one uređajima, tabletima, i drugim ličnim računarskim uređajima. Džejms je izjavila da će softverski razvojni alati Intel RealSense2014, biti dostupan programerima u trećem kvartalu 2014. godine, i da će pružiti programerima svih nivoa, priliku da stvore prirodne i intuitivne korisničke interfejse. Kako bi istakla podršku i posvećenost softverskom okruženju, kompanija će održati Intel RealSense App takmičenje sa nagradom od milion dolara u 2014. godini, dok će faza ideacije početi u trečem kvartalu ove godine.

Leave a Reply