EcoDatacentar
Hardware

Prvi svetski klimatski pozitivan data centar u Švedskoj

EcoDataCenter je prvi svetski klimatski pozitivan data centar koji će biti jedan od 13 najsigurnijih u svetu. Inicijator za njegovu izgradnju je energetska kompanija Falu Energi & Vatten u saradnji s preduzetničkom kompanijom EcoDC AB.

Kompanija Schneider Electric obezbediće tehnologiju koja će obezbediti energetski efikasna rešenja i proizvode na ovom projektu. Ovaj data centar čija je izgradnja započeta u Švedskoj spaja najviše sigurnosne zahteve sa performansama svetske klase.

EcoDatacentar

EcoDatacentar

ICT (informaciono-komunikacione tehnologije) pojavljuju se kao novo ciljno područje u kontekstu energetske efikasnosti. Potrošnja ICT sektora predstavlja i do 10 posto potrošnje svetske električne energije. To se odražava na rastuću cenu napajanja data centara, globalni okvir Interneta i cloud. Jedan jedini data centar može lako trošiti više električne energije od grada srednje veličine. Veliki deo te energije se nikad ne iskoristi, već se jednostavno emituje u atmosferu u vidu toplote, doprinoseći globalnom i lokalnom zagrevanju. Trenutno ima više od tri miliona data centara širom sveta. Uzevši u obzir nekoliko izveštaja, očekuje se da će kombinovano emitovanje ugljendioksida iz tih data centara premašiti emisiju iz cele avio industrije u samo pet godina.

Prvi svetski klimatski pozitivan informacioni centar

EcoDataCenter u Falunu će biti povezan s lokalnim energetskim sistemom, koji je nagrađen od strane Global District Energy Climate Award 2013. godine u New Yorku, kao jedan od najboljih u svetu. Višak toplote iz servera i IT opreme će zagrevati zgrade u Falunu kroz sistem daljinskog grejanja. U letnjem periodu, višak pare iz lokalne elektrane će pokrenuti uređaje za hlađenje data centra. Električna energija koja napaja data centar dolazi isključivo iz obnovljivih izvora energije kao što su sunce, vetar, vodena snaga (para), kao i sekundarna biogoriva.

Sigurnost u kombinaciji sa performansama svetske klase

EcoDataCenter je takođe projektovan da postigne najviši nivo dostupnosti prema Uptime Institute Tier IV ™, nešto što je samo 12 drugih data centara u svetu uspelo ostvariti do danas. Takođe će imati veoma visok nivo performansi sa garantovanim produženjem rada od 100 procenata. Nadalje, EcoDataCenter će postići najviše moguće sigurnosne standarde.

Kroz saradnju s vodećim svetskim stručnjakom u oblasti energetike – Schneider Electric-om, EcoDataCenter će imati pristup širokom portfoliju energetski efikasnih rešenja i proizvoda koji su savršeni za ovaj projekt.

“Živimo u vremenu kada je sve više ljudi zabrinuto zbog mogućeg globalnog uticaja industrije data centa na okolinu. IT sigurnost i efikasnost je sve rizičnija za kompanije i organizacije. Dakle, mi smo izuzetno ponosni što smo deo stvaranja ovog pionirskog data centra. EcoDataCenter predstavlja primer za “green data” i pokazuje da je vrlo isplativo razmišljati izvan ustaljenih okvira”, kaže Marc Nezet, Country Manager u kompaniji Schneider Electric u Švedskoj.

Zeleno je isplativo

EcoDataCenter je takođe dokazao da je ekološki pristupačniji i jeftiniji. Data centar je znatno energetski efikasniji od klasičnih data centara i integracija s daljinskim grejanjem i hlađenjem znači da se energija koristi, jer bi u suprotnom ista bila protraćena. Sve to smanjuje troškove.

Švedska se pokazala kao izvrsno i sigurno mesto za data centre zbog hladne klime, pouzdanosti i njenih obnovljivih izvora energije, političke stabilnosti i malog broja prirodnih katastrofa. Cushman & Wakefield i Hurleypalmerflatt Data Centre Risk Index rangira Švedsku kao treće najsigurnije mesto za data centre u svetu, nakon SAD-a i Velike Britanije.

Prva zgrada od tri planirane biće dovršena u prvom tromesečju 2016.godine.

EcoDataCenter

  • Tri zdrade, sve po 23 250 kvadratnih metara
  • 18 megavata.
  • Up-time: 100%.
  • Izvori energije: Sunce, vetar, voda i sekundarna biogoriva.
  • Klasifikacija bezbednosti: Nivo IV™ (najveći mogući). Data centar će biti zaštićen teškim betonskim zidovima i naprednom bezbednosnom kontrolom i sistemom nadzora.
  • PUE (Efikasnost upotrebe energije): Manje od 1.15 (Nivo IV™ dizajn)
  • Ekološki dizajn sa kućama sertifikovanim prema LEED Platinum
  • Sedum (cvetne biljke) na krovovima koje hlade tokom leta
  • Klima: Prosečna godišnja temperatura 5°C. Prosečni broj dana u godini sa maksimalnom temperaturom višom od 25°C je 22 dana…
  • Švedska ima u proseku 40-50 niže troškove energije od britanskih cena energije, prema statističkim podacima iz Švedske, Nord Pool Spot i britanskog ministarstva za Energetiku i klimatske promene.

 

Leave a Reply