Hardware

Pušten u rad najbrži “civilni” računar na svetu

U istraživačkom centru u nemačkom gradu Jilihu dana je pušten u rad najbrži “civilni” kompjuter na svetu, objavljeno je na sajtu istraživačkog centra u tom gradu.

Superkompjuter “Jiliški blu gen” (Jülicher Blue Gene – JUGENE) može da izvrši 167 biliona računskih operacija u sekundi što je oko 20.000 puta brže od uobičajenih, komercijalnih kućnih računara. JUGENE je smešten u 16 “rekova” svaki veličine telefonske govornice. Na aktuelnoj svetskoj listi ovaj računar, po svojim performansama, zauzima drugo mesto.

“Nauci i ekonomiji su neophodni računari najvišeg nivoa. Jedni da omoguće vrhunska istraživanja, a drugi da stvore osnovu za inovacije, izjavio je prvi čovek istraživačkog centra u Jilihu Ahim Bahem.

IBM-ov superkompjuter služiće naučnicima i istraživačima svih oblasti za simulacije. JUGENE će pomoći, između ostalog, u prikupljanju podataka i razumevanju formiranja galaksija i struktura proteina. Ispitivaće se takođe i štetne materije u zemljištu, magma i hemijske reakcije u svemiru. Naučni svet očekuje i nova saznanja vezana za fiziku čestica i razvoj scenarija za evakuacije.

JUGENE se nalazi u velijoj kompjuterskoj sali istračivačkog centra, zajedno sa “braćom” JUMP i JUBL. Ova tri računara se međusobno dopunjuju što korisnicima obezbeđuje u svakom trenutku odgovarajući alat. Na njima rade oko 200 evropskih naučnih timova.

Superbrzi kompjuter ima 65.536 procesora i radnu memorije od 32 terabajta. (www.pressestand.com)

Leave a Reply