Hardware

Qualcomm prestigao Intel u proizvodnji procesora

Intel je, zajedno s Microsoftom, više od dva decenije dominirao ICT tržištem

Takozvana ‘Wintel’ era očito je došla do svog kraja. Nespremnost pravovremenog reagovanja Intela na mobilnu tranziciju uz neverovatan zamah mobilnog tržišta, posebno u segmentu pametnih telefona i tableta, stvorili su preduslov za zamah konkurencije.

Među proizvođačima čipova, Qualcomm je trenutno novi lider. Njegova tržišna kapitalizacija od 105 milijardi dolara na početku nove nedelje na berzi za dve milijarde je veća od Intelove.

Qualcomm je na tržištu najpoznatiji po Snapdragon porodici mobilnih procesora, koji omogućuju izvedbu kompletnog mobilnog sistema na jednom čipu.

Osim klasične procesorske jedinice, Snapdragon poseduje grafički podsastav, podršku za mobilno umrežavanje i GPS.

Qualcomm trenutno nudi vodeće rešenje za uređaje koji omogućuju spajanje na mobilne mreže 4. generacije (LTE). Među njegovim kupcima nalaze se Apple, Microsoft, Samsung i mnogi drugi.

Qualcomm, ipak, nije jedini zaslužan za trenutnu lidersku poziciju među proizvođačima čipova. U pozadini smene na vrhu nalazi se engleska kompanija ARM Holdings, koja je glavni dizajner većine centralnih procesora današnjih pametnih telefona.

Takozvanu ARM arhitekturu danas koristi preko 90 posto mobilnih uređaja, a od nedavno ARM procesori uspešno se ugrađuju i u prenosive računare.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Leave a Reply