Hardware

Radeon R7 250X – mala i tiha kartica odličnih performansi

Radeon kartice nižeg cenovnog ranga najčešći su izbor velikog broja korisnika sa ovih prostora, pogotovo onih koji imaju potrebu da pored obavljanja svakodnevnih radnih zadataka povremeno se i poigraju ili odgledaju neki film u visokim rezolucijama. Jedna od trenutno najpopularnijih Radeon kartica u cenovnom rangu do 100 eura nosi oznaku  Radeon R7 250X i ista se na našem tržištu može naći u nekoliko različitih izvedbi.

AMD Radeon R7 250X_2

Radeon R7 250X je baziran na grafičkom čipu koji ima 640 Stream Processors jedinica. U pitanju su programabilne shader aritmetičko logičke jedinice, a u celoj familiji R7 i R9 procesora, one su iste i spakovane su u vidu blokova. Kod srednje i više klase GPU-ova, broj ovih blokova se udvostručuje i učetvorostručuje, a i keš memorije, odnosno ostatak grafičkog pipeline-a, raste u skladu sa tim. Kod Radeon R7 250X grafičkog čipa, koji ima 640 SP jedinica, broj procesora za rad sa teksturama (Texture Management Units) je 40, dok je na kraju rendering procesa, hijerarhiski, smešten ROP, odnosno “Raster Operator Unit”. Broj ovih jedinica je 16, a one su dalje vezane za “crossbar” memorijske kontrolere, kojih kod ovog malog GPU-a ima dva, svaki sa širinom od 64 bita. Tako se onda može reći da Radeon R7 250X GPU ima 128-bitnu memorijsku magistralu.

AMD Radeon R7 250X_4

U slučaju modela sa GDDR5 memorijom, koja ima dvostruko veći propusni opseg od GDDR3 memorije, 128-bitna magistrala daje optimalan memorijski “bandwidth” za Radeon R7 250X grafički čip. Zato se kupcima preporučuje da uvek biraju GDDR5 memoriju, iako modeli sa GDDR5 memorijom imaju čak 2GB VRAM-a. 2GB video memorije u ovom slučaju ne znači ništa, jer je propusni opseg ka njoj dvostruko manji, što predstavlja usko grlo za GPU i dosta, dosta niže performanse kada se povećava radna rezolucija, odnosno kada se uključuju antialiasing modovi u okviru 3D igara (ili u panelu grafičkih drajvera). Radna frekvencija Radeon R7 250X grafičkog čipa je 1 GHz, uz solidan overclocking potencijal (dodatnih 120 – 160 MHz preko je veoma lako postići), dok memorija radi na 1125 MHz, a s obzirom na to da je GDDR5 “quad data rate” memorija, efektivni “klok” je 4500 MHz. U grafičkom čipu, 640 SP jedinica, 16 ROP i 40 TMU-a radi na 1 GHz, što znači da svaki deo čipa ima jednake radne učestanosti.

 

Mi smo konkretno imali priliku da se družimo sa referentnom karticom, odnosno Radeon R7 250X modelom koji potpisuje sam AMD. Upitanju je veoma kratka kartica, koja u radu ne pravi buku i malo se zagreva. Pomenuta nema CrossFire konekto i relativno je skromno opremljena po pitanju povezivanja, ali realno gledano to se i očekivalo od modela u ovom cenovnom rangu. Jača strana joj je svakako odlična aplikativna podrška, kao i odlične radne karakteristike za cenu po kojoj se nudi. Suma sumarum sjajna grafička kartica za male pare!

 

Cena (sa PDV-om): 9.600,00 dinara

Leave a Reply