Hardware

Rosatom projektuje najjači računar za modelovanje nuklearne eksplozije

Ruska državna korporacija „Rosatom“ u Saratovu (Nižnje-Novgorodska oblast) projaketovaće novi računar za modelovanje nuklearne eksplozije. Ovo je saopštio rukovodilac kompanije Sergej Kirijenko. On će biti moćniji od sličnog kompleksa koji radi u Livermorskoj nacionalnoj laboratoriji SAD.

Sarov nije slučajno izabran kao mesto za lociranje takvog uređaja. U ovom gradu koji je nekad bio tajni i kojeg nije bilo na kartama, šifrovanom kao „Arzamas-16“, gde su se pravile nuklearne i vodoničke bombe, nalazi se Ruski federalni nuklearni centar. Problem bezbednosti nuklearnog oružja oštro se postavlja za sve zemlje koje ga poseduju. Svetska zajednica je uznemirena stanjem sigurnosti i bezbednosti arsenala u kojima se ukupan broj bojnih punjenja meri u hiljadama. Zato je potreban visok nivo kontrole njihovog stanja bez vršenja nuklearnih ispitivanja. Osim toga, sama poljska nuklearna ispitivanja nanose nepopravljivu štetu okolini i čovekovom zdravlju.

Rusija je odavno ocenila ovakve rizike i poziva ostale zemlje da se priključe Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja (SSZNI). Ovu temu je ranije razmatrao zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov na sastanku s izvršnim sekretarem pripremne komisije SSZNI Tiborom Totom. Po rečima ruskog diplomate, jedna od ključnih tačaka za realizaciju Sporazuma jeste stvaranje u zemlji objekata Međunarodnog sistema monitoringa nuklearnih ispitivanja – i on je sertifikovan već 70%.
Potpunoj zabrani obavljanja poljskih nuklearnih ispitivanja pomoći će i novi uređaj u Saratovu. Fizičko modelovanje eksplozije jeste jedna od metoda kontrole nuklearnih bojnih punjenja, naglašava direktor Instituta za probleme bezbednog razvoja atomske energetike Leonid Boljšov:

Pojava ovakvog uređaja povezana je s tim što se dugo vremena u svetu ne vrše nikakva nuklearna ispitivanja. I makar za održavanje nuklearnog oružja u radnom stanju treba vršiti neke eksperimente. Tim pre da bi se usavršilo oružje, čime se bave sve atomske zemlje. U SAD se sukcesivno realizovao program modelovanja fizičkih procesa prilikom eksplozije nuklearne bombe uz pomoć koncentracije ogromnih tokova svetlosne energije, koju prave moćni laseri, u vrlo malom obimu.

Za izvođenje radova u ovom smislu u Livermorskoj nacionalnoj laboratoriji SAD se već preko 20 godina grade sve moćniji laseri s neodimskim staklom, koji daju tako moćnu svetlost. Prilikom koncentracije na milimetarsku metu ovakva gustina energije se može uporediti s uticajem nuklearne eksplozije. Slični radovi su se obavljali i u SSSR. Sad se nastavlja s radom i to je važan momenat, ističe stručnjak:

Prijatno je čuti da će početi izgradnja ovakvog uređaja, samo moćnijeg nego što je onaj koji radi u Livermoru. Naši naučnici će dobiti mogućnost da rešavaju zadatke podržavanja odbrambene sposobnosti zemlje, ali ne samo to. Uvek kad se u rukama naučnika nađe tako moćan instrument, prvi misao je da se on upotrebi i za otkrivanje novih prirodnih zakona.

Po rečima naučnika, modelovanje omogućava da se detaljno prouči fizika eksplozije. Računar treba da bude predat 2017. godine.

Leave a Reply