Hardware

Rusi rade na superkompjuteru od 10 petaflopsa

Ruski naučnici najavili su početak rada na superkompjuteru od 10 petaflopsa. Projekat će obezbediti Rusiji mesto među desetak zemalja koje imaju najmoćnije računarske sisteme.

Ruska akademija nauka (RAN) najavila je početak izrade najmoćnijeg domaćeg računarskog sistema od 10 petaflopsa (deset miliona milijardi operacija u sekundi). Projekat je procenjen na 2 milijarde rubalja (63 miliona dolara). Planirano je da se prva dva dela superkompjutera sa po 2 petaflopsa završe do kraja godine, a tokom 2013. bi trebalo da se završi sklapanje celog sistema.

Kada bi takva mašina bila stvorena u ovom trenutku, bila bi jedna od tri najmoćnija kompjutera na svetu, ali kada bude završena verovatno će se naći tek među desetak najmoćnijih računarskih sistema, rečeno je u akademiji nauka. Ali će zato ovaj računar biti jedan od najekonomičnijih na svetu, jer će pretendovati na drugo mesto rejtinga „Green 500 supercomputer“, po kome se računari rangiraju polazeći od količine električne energije potrebne za obavljanje fiksnog kompleksa zadataka (na prvom mestu ove rang-liste je IBM-ov računar BlueGene/Q).

U trku računarskih sistema Rusija se uključila 2009. po nalogu tadašnjeg šefa države Dmitrija Medvedeva. Upravo on je postavio zadatak da se dostigne Zapad u proizvodnji superkompjutera, jer bez njih Rusija neće moći da stvara „konkurentne proizvode koji bi bili dobro prihvaćeni od strane potencijalnih kupaca“.

Neki eksperti, međutim, ne veruju da superkompjuteri koji se takmiče za visoko mesto na rang-listi mogu realno da doprinesu rešavanju važnih strateških zadataka naše zemlje. Po mišljenju Leonida Černjaka, urednika časopisa „Otvoreni sistemi“, takav računar najčešće efikasno rešava samo jedan zadatak, a to je upravo test efikasnosti u programu Linpack koji se koristi za sastavljanje rang-liste superkompjutera „top-500“.

„Često se ispostavlja da uopšte ne postoji realan zadatak koji bi mogao da iskoristi rekordnu brzinu, tako da superkompjuter uglavnom rešava gomilu sitnih zadataka koji bi se mogli rešavati i na slabijim računarima“, kaže urednik „Otvorenih sistema“.

Korisnici domaćih superkompjutera se ne slažu sa takvim stavom. Oni smatraju da su ti sistemi korisni za nauku, industriju i uopšte za našu zemlju. „Ruska reč“ je već pisala o Nuklearnom centru u Sarovu, koji planira da koristi superkompjutere domaće izrade u svom osnovnom poslu: projektovanju i održavanju nuklearnog arsenala Rusije.

„Na superkompjuteru ‘Lomonosov’ odbranjeno je četiri doktorske i preko 40 kandidatskih disertacija“, objašnjava Vladimir Vojevodin, zamenik direktora Naučnoistraživačkog računskog centra Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“. „Svaki taj rad predstavlja neko fundamentalno dostignuće. Može se navesti i mnogo primenjenih oblasti u kojima su urađeni važni proračuni. Na primer u sferi ekologije urađeni su proračuni uticaja čoveka na večno smrznuto tle u narednih 50-100 godina.“

 

Originalni tekst na Izvestiji.

Leave a Reply