Hardware

Šabački “Galeb” izvozi elektronske uređaje na afričko tržište

Posle nekoliko teških godina, zbog raskida privatizacije “Zavarivača” iz Vranja, a potom i štete u majskim poplavama, šabačka kompanija “Galeb” izlazi iz krize. Poznati proizvođač elektronskih fiskalnih uređaja 80 odsto proizvodnje izvozi na afričko tržište, najviše u Etiopiju, koja je trenutno po rastu bruto-nacionalnog dohotka deveta u svetu.
Da je u ovim pogonima pre pola godine bila poplava koja je nanela gubitke od pola miliona evra, danas niko ne može da primeti. Ne samo da je sanirana šteta, već je igrađeno i visokoregalno skladište vredno milion evra.

U kompaniji “Galeb” unapređena je i proizvodnja. Sve delove za fiskalne uređaje proizvode sami, poštujući međunarodne standarde kvaliteta, a za realizaciju ideje za novi model, u stručnom timu kažu, potrebna su im samo tri meseca. Izvoze u 19 zemalja sveta na nekolio kontinenata, poštujući zahteve tržišta.

– Zahtevi su višestruki, standardi koje ispunjavamo su jako bitni i poseta sajmovima, samim tim što smo u trendu sa svim događanjima u svetu i mladom radnom snagom. Trudimo se da ispoštujemo sve što od nas tržište zahteva – kaže Ivan Spasojević, rukovodilac proizvodnje fiskalnih uređaja u “Galeb” Šabac.

Posledica učešća na sajmovima je i aranžman na afričkom tržištu. Mesečno se u Etiopiju izvozi 2.000 fiskalnih uređaja sa prilagođenim softverom, a namera je da iduće godine afričkim zemljama prodaju čak 50.000. Za oporavak firme, ovde kažu, zaslužni su svi zaposleni.

Mirjana Stojić u “Galebu” radi od 18. godine.

– Zaista me to zanima, interesantno je i mislim da mladi terba da se posvete poslovnoj elektronici – kaže Mirjana Stojić, radnica.

– Sam obim posla koji imamo je motivacija, jer ako nema posla, nema ni novca. Stižemo sev da odradimo, koliko god da treba – kaže Mladen Jeremić, radnik.

Rukovodstvo najavljuje povećanje proizvodnje, ali za izvoz. Naplata potraživanja u zemlji je kako navode, otežana, posebno od preduzeća u restruktururanju. Zato će raditi za kupce iz srednje Afrike.

Ovde nije zapostavljena ni proizvodnja metalne ambalaže. Samo krunskih zatvarača izrade oko 2 milijarde godišnje, a novina u poslovanju je pogon za proizvodnju tuba za švajcarsko tržište.

Leave a Reply