Hardware

Sačuvajte vid i uz rad na računaru

Računari su postali deo svakodnevice, a kod osoba koje puno radno vreme rade za kompjuterom ubrzo dolazi do pogoršanja vida, problema s ukočenim vratom i glavoboljom.

Čak 60 – 90 odsto ljudi koji svakodnevno koriste računar pati od nekog oblika naprezanja očiju, što dovodi do pogoršanja vida, ukočenosti vrata i ramena, glavobolje, ali i gojaznosti. S obzirom na sve ove okolnosti, donosimo vam sedam jednostavnih metoda uz pomoć kojih možete sačuvati vid i zdravlje očiju.

1. Povremeno skrenite pogled od ekrana i pogledajte u daljinu
Fokusirajući se na neki udaljeni objekat istežete očne mišiće, a to je odlična vežba za oči. Ako se nalazite u maloj, ili prostoriji bez prozora, na vrh računara stavite malo ogledalo i gledajte u njega – ovo ima isti učinak kao i kada gledate u daljinu.

2. Pravilno postavite monitor
Monitor bi trebalo da bude udaljen 45 – 60 centimetara od očiju. Dok radite za računarom, vrlo je važno i da sedite uspravno, ali obratite pažnju i na ugao u kojem vam se nalaze zglobovi. Ručni zglob trebalo bi da se nalazi iznad lakta, kolena da budu niže od bokova, a stopala na podu. Ako vam je lakše, tastaturu povremeno možete staviti u krilo.

3. Budite u zamračenoj prostoriji
Ekran računara emituje svetlost, pa bi zbog toga svetlo u sobi u kojoj se računar nalazi trebalo biti slabije.

4. Minimalizute sunčevu refleksiju
Refleksija sunčeve svetlosti na ekran takođe može znatno da ošteti vid. Ovo možete sprečiti tako što ćete ekran okrenuti od prozora, zavesa ili roletni.

5. Smanjite naprezanje očiju
Naprezanje očiju smanjićete ako svakih sat vremena uzmete petominutnu pauzu. Protegnite se, udahnite duboko nekoliko puta, prošetajte, popijte malo vode i probajte da se opustite.

6. Održavajte vlažnost očiju
Trepćite što češće kako biste održali vlažnost očiju. U prostorijama s računarima vazduh je vrlo suv, pa se i oči automatski suše.

7. Položaj sedenja
Sedite tačno ispred računara. Ukoliko sednete više na levu ili na desnu stranu, izložićete oči i vratne mišiće dodatnom naporu.

Leave a Reply