Hardware

Samsung inovativne tehnologije u proizvodnji aparata za domaćinstvo

Prema istraživanjima koje je, na svetskom nivou, uradila kompanija Samsung Electronics, voda u Srbiji spada u kategoriju veoma tvrde vode. Poređenja radi, stepen tvrdoće vode u Seulu ili Džakarti kreće se od 50 do 60, dok u Beogradu iznosi čak 280, pri čemu, prema kategorizaciji, svaka vrednosti preko 180 čini vodu veoma tvrdom.

S obzirom da je problem tvrde vode rasprostranjen svuda u svetu, a sudeći prema rezultatima itekako prisutan i u Srbiji, kompanija Samsung je u svojim istraživačkim centrima sprovela dugotrajna ispitivanja na temu optimizacije i dugotrajnosti svojih proizvoda, kao i ušteda u domaćinstvu. Rezultat ovih ispitivanja su mašine za pranje veša sa jedinstvenim keramičkim grejačem.

Keramički grejači imaju fizičku sposobnost da eliminišu kamenac u kazanu i na taj način štede novac, električnu energiju i drastično smanjuju kvarove uređaja.Rezultati testova pokazuju, da posle tri godine obični grejači više ne obavljaju svoju funkciju, što dovodi do kvara na uređaju i neophodnosti njihove zamene. Za razliku od njih, vek trajanja keramičkog grejača je i do 10 godina. Keramički grejači imaju dvostruki keramićki sloj, koji je propustljiv i zbog toga je otporniji na kamenac, tako da uklanja kamenac sa efikasnošću i do 60%. Takođe, istraživanja su pokazala da se, korišćenjem veš mašina sa keramičkim grejačem, štedi i do 30 % električne energije, a usled kvalitetnijeg pranja štedi se i velika količina deterdženata za pranje.

U korak sa savremenim načinom života i u skladu sa potrebama korisnika, kompanija Samsung je ponudila tržištu mašine za pranje veša sa keramičkim grejačem, koje ne samo da štede energiju već doprinose i značajnoj uštedi u kućnom budžetu

Minerali kalcijum i magnezijum rastvoreni u vodi čine vodu tvrdom, a stepen tvrdoće raste porastom sadržaja ovih minerala. Iako nije opasna za piće, kuvanje ili zalivanje bašte, tvrda voda svakako šteti jer izaziva skupljanje naslaga na kuhinjskim slavinama i tuš-baterijima, kao i naslaga na grejačima za vodu, u mašinama za veš i pranje posuđa, smanjujući ili potpuno zaustavljajući protok vode. U odnosu na meku vodu efektivan učinak sapuna ili deterdženata se drastično smanjuje u tvrdoj vodi, a opran veš postaje krut. Takođe, potrošnja struje (bojler, veš mašina i sl.) značajno raste, jer su grejači “obloženi” kamencom, pa slabije i sporije greju vodu.

One thought on “Samsung inovativne tehnologije u proizvodnji aparata za domaćinstvo

  1. Aca

    Како то да се материје из тврде воде таложе свугде осим у људском организму? Да нема то неке везе са великим бројем обољевања од бубрежних и жучних каменаца?

Leave a Reply