Hardware

Samsung unapređuje koncept ‘Pametnijeg života’ u Evropi

Kao deo slavljenja koncepta ‘Pametnijeg života‘ (Smarter Life), Samsungovo evropsko rukovodstvo je na trećem godišnjem Samsungovom evropskom forumu u muzeju Musarnok u Budimpešti, predstavilo kompanijsku strategiju rasta u regionu u 2011. godini, kao i portfolio Samsungovih proizvoda za 2011.

U okviru Samsungovog jedinstvenog koncepta ‘Pametniji život’ predstavljene su inovacije kod televizora koji su povezani sa internetom, digitalnih kamera inspirisanih potrošačima i najnovije mobilne tehnologije u kombinaciji sa planovima za razvoj Samsungovog prisustva na regionalnom tržištu u B2B, laptopovi, štampači i digitalno snimanje.

Pred mnoštvom predstavnika medija i partnera, Seokpil Kim, predsednik i generalni direktor kompanije Samsung Electronics Evropa, definisao je noseće stubove koncepta Smarter Life: Smart Dizajn, Smart Iskustva i Smart Veze.

 • Smart Dizajn – Stvarati intuitivne dizajne koji uvećavaju funkcionalnost za potrošače.
 • Smart Iskustva – Nuditi brojne aplikacije, igrice i programe koji rade na širokom spektru platformi i na kristalno jasnim, dinamičnim ekranima.
 • Smart Veze – Dopustiti Samsungovim uređajima da se međusobno automatski povežu, dele sadržaje i unaprede korisničko iskustvo.

Na osnovu prošlogodišnjih prihoda od 135.8 milijardi USD na svetskom nivou, kao i zabeleženog profita od 15.2 milijardi dolara – najuspešnijeg u istoriji kompanije – Samsung će težiti da poveća učešće na tržištu kategorija proizvoda kao što su mobilni telefoni, štampači i netbook računari. Samsung već zauzima prvo mesto u Evropi po prozvodnji LCD televizora sa velikim ekranom, LCD monitora, Blu-Ray plejera, sistema kućnih bioskopa i frižidera.

„Naša evropska strategija osmišljena je tako da istovremeno jača postojeću lidersku ulogu na tržištu i identifikuje nove poslovne prilike“, izjavio je gospodin Kim. „Ove godine ćemo postaviti sebi izazov da budemo broj 1 po udelu na tržištu u svim kategorijama proizvoda, krećući se ka tome da postanemo ikona, vrhunski brend koji je najomiljeniji širom Evrope.“

Stvaranje budućnosti kućne zabave

S obzirom na to da je televizor postao glavni uređaj u dnevnoj sobi koji zabavlja potrošače, Samsung namerava da ojača i pojednostavi funkcije svojih proizvoda kako bi stvorio intuitivno i povezano TV iskustvo. Samsungov novi uski dizajn rama, najbolje linije LED TV i dodatna oprema to besprekorno postižu tokom 2011.

Samsung je redizajnirao TV ekran tako što je sveo ram na 0.2 inča na najboljim LED televizorima —Samsung D8000 i D7000 LED TV. Praktično eliminišući tradicionalni TV ram, Samsungov ultra-tanki okvir pruža korisnicima veći ekran bez povećavanja spoljnih dimenzija televizora. Uz to, serija Samsung D8000 Plazma ima i Samsungov Plazma+1 dizajn kao što ima ekran bez rama od 51 i 64 inča.

Pored superiornog dizajna, Samsung je dodao napredne funkcije Smart TV-a features kako bi korisnici još više uživali. Samsungov Smart Hub predstavlja jednostavan sistem menija koji se koristi za povezivanje, otkrivanje i uživanje u širokom spektru sadržaja. Korisnici mogu sasvim jednostavno da traže filmove, TV emisije i video snimke preko onlajn servisa i povezanih uređaja, kao što sa svojih televizora mogu da pretražuju internet i da ostvare pristup raznolikim aplikacijama koje se nude u Samsung Apps, prvoj prodavnici aplikacija za televizore na svetu. Samsungovi televizori iznad serije LED D5500 i PDP D6900 će u 2011. godini nuditi Smart TV funkcije.

Evropa će ove godine doživeti još nekoliko inovacija od strane Samsunga:

 • Dodatna oprema – Samsung je predstavio liniju dodatne opreme uključujući i najlakše 3D naočare na svetu koje mogu imati i dioptrijska stakla, HD kameru sa Skype sertifikatom za TV konferencije, bežični punjač i nekoliko nosača televizora.
 • Blu-ray – BD-7500 startuje za tri sekunde, nudi 2D-u-3D konverziju kao i sposobnost da sve sadržaje pretvori u ful HD format.
 • Blu-ray sistemi kućnih bioskopa – Model HT-C6750W predstavlja Samsungov sistem sledeće generacije sa 3D zvukom koji sinhronizuje audio i video zapis kako bi stvorio neverovatan doživljaj gde se zvuk „kreće“ sa 3D slikom.

Smart Iskustvo za uzbudljivo fotografisanje

Prihvatajući ideje Smart Dizajna i Smart Iskustava, Samsung je predstavio impresivne linije digitalnih kamera, kamkordera i porodicu promenljivih objektiva, prepoznajući na taj način sve ono šta potrošači žele od svojih uređaja – da budu laki za korišćenje i da mogu da dele sadržaje na licu mesta.

 • SH100 – Sa mogućnošću Wi-Fi konekcije, model SH100 omogućava trenutno ubacivanje materijala na sajtove za društveno umrežavanje kao i automatski back up na personalnom računaru. Korisnici mogu da se konektuju i preko smart telefona sa platformom Android kako bi postigli dodatnu daljinsku kontrolu i pregledali sadržaje na kameri.
 • ST700 – Najbolja Samsungova inovacija sa dva ekrana, model ST700 ima najveći prednji ekran ikada napravljen, pozadinski tač ekran od 3.0”, kao što pruža širok dijapazon foto efekata pomoću funkcija kao što su Smart Filter 2.0 i Magic Frame.
 • Q10 – Model Q10 čini da snimanje bude lakše nego ikad ranije i to pomoću inovativnog dodatka koji automatski podešava LCD ekran u kojem god je položaju uređaj. Samsungova ful HD tehnologija kod ovog kamkordera sa BSI CMOS senzorom daje spektakularan kvalitet slike koji se može lako ostvariti.
 • NX serija Samsungova uspešna NX porodica nedavno je dobila nove članove – pet novih objektiva vrhunskog kvaliteta, što korisnicima olakšava izbor savršenog načina slikanja željenog prizora. Samsung je nedavno lansirao i novi model NX11, koji se zasniva na uspehu modela NX10. Čini se da će ovaj model ojačati Samsungovu lidersku ulogu u ovoj oblasti industrije kamera koja se vrlo brzo razvija i inovira.

Kamkorder Q10 kao i Samsungovi vrhunski fotoaparati nude Smart Iskustva putem tač skrin interfejsa jednostavnog za upotrebu – Smart Touch 3.0. Ovaj interfejs, koji se bazira na Samsungovoj ekspertizi u oblasti tač skrin mobilnih telefona, omogućava korisnicima da premeste, kliknu i kontrolišu ikonice za aplikacije, kao i da lako pregledaju fotografije i snimke.

Širenje horizonata Smart mobilnih uređaja

Kao produžetak prošlonedeljnog uzbuđenja na Svetskom kongresu za mobilne komunikacije u Barseloni, učesnici u Samsungovom evropskom forumu će imati priliku da isprobaju Samsungovu novu klasu smart telefona sa platformom Android kao i tablet računare iz porodice GALAXY, moćne linije koja u potpunosti predstavlja princip ‘pametnijeg života’ u domenima brzine, ekrana i sadržaja.

Model GALAXY S II, neverovatno brz dvojezgarni smart telefon sa operativnim sistemom Android 2.3 spakovao je sve svoje neverovatne funkcije u predivno, tanko dizajnirano telo od samo 8.49mm širine. Kao prvi smart telefon na svetu sa super brzim HSPA+21 povezivanjem, GALAXY S II takođe nudi veću brzinu mobilnog preuzimanja podataka sa Bluetooth ® 3.0+HS koji skraćuje transfer podataka za osam puta. Prepoznat kao Samsungov najmoćniji smart telefon, u modelu GALAXY S II ogleda se rešenost kompanije da pruži vrhunsko mobilno iskustvo, zbog čega je Samsung izabrao da preko modela GALAXY S II lansira Samsung Hubs, integrisani komplet mobilnih aplikacija.

Uz to, Samsungov GALAXY Tab 10.1 predstavlja uređaj koji nema premca kada je reč o uživanju u stotinama hiljada knjiga, igrica i aplikacija koje se mogu nabaviti u prodavnici Android™ Market. Pored izvanrednog 10.1-inčnog displeja i kristalno jasne rezolucije, GALAXY Tab 10.1 ima i duple zvučnike sa surround-zvukom koji korisnicima daju potpun doživljaj sadržaja.

Porodici GALAXY linije pridružila su se četiri nova člana u 2011. godini, a koji su svi trenutno u prodaji u Rusiji dok će se u drugim evropskim zemljama postepeno pojavljivati tokom godine.

 • GALAXY Ace – Dizajniran za mlade profesionalce u trendu, ovaj model nudi vrhunski doživljaj sa 3.5-inčnim HVGA displejom na kompaktnom i udobnom telu. Procesor od 800MHz, glasovno pretraživanje i pregledač dokumenata ThinkFree garantuju visoko kvalitetni učinak.
 • GALAXY Fit – Stvoren za korisnika koji želi uređaj koji može da odgovori svim izazovima karijere i užurbanog društvenog života. Na 3.31-inčnom QVGA displeju, Samsung GALAXY Fit je istovremeno funkcionalan i zabavan sa korisničkim iskustvom koje je savršeno prilagođeno potrebama deljenja podataka i jednostavnog pretraživanja interneta u pokretu.
 • GALAXY Gio – Kreiran za mlade profesionalce sa stilom koji stalno žele da budu na vezi putem elegantnog uređaja sa moćnim mogućnostima umrežavanja. Nazvan je po italijanskoj reči za „dragulj“, Gio, što odražava savršeni dizajn i snagu trajanja sa 3.2-inčnim HVGA displejom.
 • GALAXY Mini – Osmišljen kao prvi smart telefon druželjubivih mladih ljudi koji vole da prate trendove. Sa 3.14-inčnim QVGA displejom, Samsung GALAXY mini predstavlja spoj produktivnosti i učinka u kompaktnom dizajnu zbog čega predstavlja savršen poklon za početnike u oblasti smart telefona. Ovaj model takođe nudi Google™ glasovne aktivnosti i Quick Office pregledač dokumenata, koje pokreće procesor od 600MHz.

Napredak na polju tehnologije displeja i informacija

Samsungova ekspanzija na polju IT rešenja i proizvoda vrlo se jasno mogla videti na Evropskom forumu. Računari Serije 9 Notebook nude šik dizajn i napredni hardver za potrošače koji traže upotrebljivost i prefinjeni izgled.

Modeli Serije 9 Notebook jesu prvi laptop računari na svetu koji koriste duraluminijum za kućište. Duraluminijum, koji se uobičajeno koristi za letelice, jeste izdržljiv a lagan materijal koji ovom notebook računaru daje aerodinamičan izgled. Prilikom dizajniranja, funkcionalnost računara je zauzela važno mesto i stoga Serija 9 ima jasan ‘SuperBright Plus’ displej sa osvetljenjem od 400nit i živopisnom reprodukcijom boja (16 miliona boja), što korisnicima obezbeđuje kristalno čist kvalitet slike i nezaboravne multimedijalne doživljaje. Uz tehnologiju Fast Start i solidan drajv, Serija 9 može da startuje za samo 12 sekundi što je 60 procenata brže od uobičajenih hard drajvova.

Za one koji žele da poboljšaju poslovne aplikacije, tu su Samsungova dva 3D LED monitora – SA750 i SA950 3D – koji su deo Samsungovog koncepta ultra-tankog dizajna, a model 950 takođe uključuje opciju konverzije 2D-u-3D.

Kućni aparati inspirisani inovacijama

U svetu digitalnih kućnih aparata, koncept Smarter Life podržan je i Samsungovom filozofijom ‘pametnog razmišljanja’ – Smart Thinking koja teži da ostvari napredak na tržištu putem inovacija na polju tehnologije i energetske efikasnosti.

 • G Series – Lider na evropskom tržištu sa najvećim tržišnim udelom, Samsung ponosno predstavlja novu G Seriju kombinovanih frižidera – Combi Fridge Freezer. Vodeći računa o Smart dizajnu, stvorena je nova platforma koja maksimizuje unutrašnji prostor kako bi ponudila do 400L kapaciteta kao i najnovije inovacije na polju optimalnog čuvanja hrane i tehnika hlađenja. Neškodljiv za okolinu sa energetskom efikasnošću do klase A+++, kao glavnu tehnologiju koristi digitalni inverzivni kompresor, Digital Inverter Compressor, i novi sistem Smart Eco. G Serija je dopunjena sa stilizovanim plavim LED panelom koji vam omogućava potpunu i jednostavnu kontrolu.
 • ecobubbleTM – Energetska efikasnost takođe predstavlja suštinu našeg novog modela mašine za veš Super Capacity ecobubbleTM za 2011. godinu, koja može da primi neverovatnih 12kg veša a pripada energetskoj klasi A+++ što je najbolje moguće rangiranje na tržištu. Ovo efikasno korišćenje energije potpomognuto je prednostima tehnologije ecobubbleTM koja poboljšava radni učinak, tako da hladna voda pere podjednako dobro kao i topla.
 • Samsung Twin Steam™ – Samsung je bio prvi proizvođač koji je predstavio duplu rernu, a 2011. godina sa sobom donosi njenu poboljšanu verziju koja koristi snagu pare. Samsungova rerna Steam Twin™ dopušta korisnicima da kuvaju odvojena jela istovremeno, na dve različite temperature, u različitim delovima rerne, pri tome koristeći parnu tehnologiju za zdravo pripremanje hrane gde se smanjuje upotreba soli i masnoća.
 • NaviBot Silencio – Samsung je lansirao automatske čistače podova NaviBot 2010. godine, i oni su vrlo brzo zauzeli važno mesto na tržištu nege podova koje se brzo širi i razvija.  Sa modelom NaviBot Silencio koji je manje bučan a napredniji, Samsung će predstaviti progres za sledeću generaciju uređaja ove tehnologije.

Posvećenost kompanije Samsung Electronics kućnim aparatima u Evropi će biti još naglašenija u 2011. godini jer se najavljuje lansiranje još mnogo drugih proizvoda koji su dizajnirani i proizvedeni u Evropi, za potrebe evropskog tržišta.

Leave a Reply