Hardware · TV-Monitori

Samsungov 50″ OLED TV

Samsungov potpredsednik sektora za razvoj tankih ekrana, HS Kim, najavio je mogućnost predstavljanja OLED televizora dijagonale 50″ na predstojećem CES-u u januaru 2009

Svi se slažu da će OLED tehnologija naslediti današnje LCD i plazma televizore, jer nudi najbolju kvalitet slike, manju potrošnju struje, dugoročno bitno jeftiniju proizvodnju te objedinjuje prednosti i LCD i plazma tehnologije. Sony već godinu dana prodaje svoj XEL-1, OLED televizor dijagonale minijaturnih 11″, ali i paprene cene od 1.500 dolara.

Samsung je takođe jedan od pionira razvoja OLED ekrana, koji su danas još uvijek preskupi za masovnu proizvodnju, a uz to traju tri puta kraće od LCD i plazma uređaja. Najveći prikazani OLED televizor imao je dijagonalu od 32″, ali Samsungov potpredsednik HS Kim najavio je mogućnost predstavljanja 50″ OLED televizora već na CES sajmu u januaru sledeće godine. Prema njegovim rečima, takav TV bi danas imao 10x višu cenu od ekvivalentnog LCD televizora, te predviđa da će LCD i plazma tehnologija biti konkurentna sledećih desetak godina.

U svakom slučaju, Samsungov 50″ OLED TV biće lep, ali veoma skup pogled u budućnost, jer će ponuditi najbolje boje i kontrast na tržištu, perfektnu brzinu odziva te pun vidljivi ugao. Pošt ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, OLED ekrani mogu biti tanki svega nekoliko milimetara.

Leave a Reply