Hardware

Sastanak povodom uspostavljanja žiga garancije „digital TV“

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, u ponedeljak, 29.09.2014. godine u 10 časova u Privrednoj komori Srbije, Resavska 15, održaće sastanak sa zainteresovanim proizvođačima i trgovcima TV prijemnicima povodom uspostavljanja žiga garancije „digital TV“, koji je Ministarstvo registrovalo u okviru procesa digitalizacije.

Pomoćnik ministra, prof. Irini Reljin predstaviće procedure za korišćenje žiga garancije „digital TV“ i tehničke karakteristike koji prijemnici digitalnog TV signala treba da ispune da bi bili označeni ovim žigom.

digital-tv

Žigom garancije se označavaju televizori i STB uređaji koji ispunjavaju sve tehničke preduslove za prijem digitalnog TV signala koji se emituje u Republici Srbiji. Na ovaj način, građani će biti sigurni da svaki STB ili televizor označen žigom garancije ispunjava potrebne tehničke zahteve i omogućava da i nakon prelaska na digitalno emitovanje mogu nesmetano da prate TV program.

Agenda

5 thoughts on “Sastanak povodom uspostavljanja žiga garancije „digital TV“

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – prilazem dopise MTTT-u i PKS-u:

  MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA
  Sektor za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj

  PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
  Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo

  “Sastanak predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa proizvođačima i trgovcima TV prijemnicima u Privrednoj komori Srbije povodom uspostavljanja žiga garancije ‘digital TV”‘

  Postovane dame i gospodo,

  Nikad mi nece biti jasno zasto je ministarstvo nadlezno za poslove telekomunikacija pre nkoliko godina donelo neobavezujucu Specifikaciju minimalnih tehničkih zahteva uređaja za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji, i nedavno – Opšti akt o žigu garancije Digital TV, – a moglo je i tada i sada, na osnovu ovlascujuce odredbe clana 44. Zakona o elektronskim komunikacijama, na predlog Agencije (RATEL), da donose tehnički propis kojim propisuje zahteve za digitalne TV prijemnike.

  Valja napomenuti da uz neobaveznu Specifikaciju ide i nebavezno Uputstvo o načinu i proceduri ispitivanja uređaja u cilju procene ispunjenosti uslova za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 28. septembar 2014.

  ***
  MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA
  Sektoru za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj

  PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
  Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo

  “Sastanak predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa proizvođačima i trgovcima TV prijemnicima u Privrednoj komori Srbije povodom uspostavljanja žiga garancije ‘digital TV”‘

  Postovane dame i gospodo,

  Ponovo sam pregledao neobavezujucu Specifikaciju minimalnih tehničkih zahteva uređaja za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji i Opšti akt o žigu garancije Digital TV i u tim dokumentima nisam pronasao uobicajene karakteristike za TV prijemnike. Nisam pronasao minimalni nivo ulaznog signala (osetljivost prijemnika), vec samo maksimalni nivo ulaznog signala, i to -35 dBm – u Specifikaciji (kraj tacke 6) i -23 dBm – u Opstem aktu (?!)

  Zato sam pogledao sta pise u preporukama Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Tu sam pronasao Preporuku ITU-R BT.2036 – Karakteristike referentnog prijemnog sistema za frekvencijsko planiranje digitalnih terestrickih televizijskih sistema (2013). U Prilogu 3 (tabela 19) nalaze se karakteristike referentnog DVB-T2 prijemnika u opsegu IV/V; na primer, za nacin prijema RM1, minimalni nivo ulaznog signala iznosi -109 dBW (-79 dBm), ili 29,7 dB(uV).

  Veoma je vazno da DVB-T2 prijemnici imaju zadovoljavajucu osetljivost i selektivnost, s obzirom na smanjene snage DVB-T2 predajnika i, eventualno, produzeni “simulkast”.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 29. septembar 2014.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis JMU RTS:

  Javna medijska ustanova „Radio-televizija Srbije” (RTS)
  Redakcija digitalnog programa
  Beograd, Takovska 10

  “Održan sastanak sa proizvođačima i trgovcimaTV prijemnika”

  “Ministarstvo registrovalo žig garancije”

  Postovana redakcijo,

  Ustavom Republike Srbije (clan 196. st. 1. i 2) odredjeno je:

  “Zakoni i svi drugi opšti akti, objavljuju se pre stupanja na snagu.

  Ustav, zakoni i podzakonski opšti akti Republike Srbije objavljuju se u republičkom službenom glasilu, a statuti, odluke i drugi opšti akti autonomnih pokrajina, objavljuju se u pokrajinskom službenom glasilu.”

  Medjutim, Opšti akt o žigu garancije “Digital TV” i Obrazac ispunjenosti uslova za žig garancije “Digital TV”, bas kao i ranije Specifikacija minimalnih tehničkih zahteva uređaja za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji i Uputstvo o načinu i proceduri ispitivanja uređaja u cilju procene ispunjenosti uslova za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala u Republici Srbiji, nisu, izgleda, objavljeni u “Sluzbenom glasniku RS”. Zasto?

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 29. septembar 2014.

 3. robert

  Uredjaj koji ce drzava kupovati i deliti ima CI+ v1.2 slot, koji ce kostati duplo vise od obicnog uredjaja dvbt-2.
  Slot omogucava naplatu programa. takvi programi ne postoje za sada….
  Ne razumem kako ce socijalno ugrozeno stanovnistvo imati novac da placa u buducnosti programe koji nece biti besplatni ??
  neverovatno je da je to uslov za zelenu nalepnicu !!!!
  Vecina stanovnistva ima stare TV koji nemaju ni hdmi ni scart
  taj uslov nikome nije bitan ??!?!?!?

  Srdacan pozdrav,
  Robert dipl. ing.

  PS
  kada je uredjaj skuplji vece su i trgovacke marze i provizije ,

Leave a Reply