Hardware

Kompanija Sony prikazala najnovije uređaje za elektronske medije

Za sve one koji ove godine nisu bili u mogućnosti da posete najveći međunarodni sajam profesionalne tehnike za elektronske medije, NAB smotru u Las Vegasu, kompanija Sony priredila je konferenciju u Beogradu na kojoj je prikazala nove proizvode i predstavila dalje planove na ovom polju.

Na skupu je prikazan novi princip skladištenja video i audio materijala baziran na  Sony Optical Disc Archive tehnologiji, koji  obezbeđuje očuvanje arhiviranog sadržaja i do preko 50 godina. Deo ove tehnologije su mali ODS-D77U Optical Disc Archive standalone sistemi za arhiviranje, koji skladište i čuvaju sve forme audio vizuelnih zapisa i podataka na veoma dug vremenski period. Veliki robotski sistemi za skladištenje, ODS-L30M, ODS-L60E i ODS-L100E, predstavljaju idealna rešenja za zaokružen automatizovani sistem dubokog arhiviranja podataka. Zahvaljujući nelinearnom mediju za pohranjivanje podataka i njihovom fleksibilnom  dizajnu, omogućava se brz pristup snimljenom materijalum, te takav sistem nudi prednosti za arhiviranje kratkih sekvenci tipičnih za informativni ili sportski program. Uz materijal visoke rezolucije, moguće je skladištiti i proxy kopije arhiviranog materijala, što doprinosi ubrzanju pretraživanja i pristupu traženom programu.

Sony_PMW_F55

Kompanija Sony predstavila je i dostignuće za digitalizaciju A/V materijala danas tipično čuvanih na video trakama i kasetama, PWS-100TD1. Ova stanica omogućava video kodiranje, proveru grešaka na traci, kontrolu kvaliteta kreiranih fajlova, kao i kontrolu samog skladišta.

Prikazana je i Sony NXL-IP55 live production jedinica, koja omogućava prenos višestruko strimovanih video podataka preko lokalne IP mreže (LAN), zajedno sa IP Live Manager softverom, koji nadgleda proces prenosa programa preko NXL-IP55. Ostvareni video kvalitet je u punoj HD rezoluciji sa ukupnim kašnjenjem programa u okviru jednog kvadrata slike.

Kada je reč o live production tehnologiji, kompanija Sony je predstavila i dva nagrađivana TRIMASTER EL OLED produkcijska monitora. Model BVM-F250A dijagonale 24,5 inča je monitor sa izuzetno unapređenim uglom gledanja, koji omogućava evaluaciju slike u studijskim režijama za svakog člana ekipe sa ekstremnom preciznošću. Promena boje prikazana na ekranu kao funkcija ugla gledanja umanjena je na manje od pola u odnosu na dosadašnje modele. Drugi predstavljeni monitor, PVM-A250 dijagonale 25 inča, odlikuje se najširim uglovima gledanja od svih monitora sa ravnim ekranom na tržištu.

Sony je još jednom potvrdio i da je lider u proizvodnji kamera za digitalnu kinematografiju. Prezentovana je Sony F55 kameleon kamera, koja se može koristiti za snimanje visokokvalitenih filmova sa jedne strane, a takođe i za snimanje TV emisija uživo. Ova vrhunska elektronska kamera je opremljena senzorom koji proizvodi sliku u 4K rezoluciji, a takođe se može koristiti i za snimanje  2K/HD sadržaja. Pomenuti Super sized senzor od 35mm i 4K osnovna rezolucija takođe nude i jedinstvenu Center Scan funkciju koja omogućava upotrebu super 16mm objektiva, originalno korišćenim za filmsku proizvodnju.

 

Visokokvalitetni Sony PMW-400kamkorder podržava sve SD/HD rezolucije kodovanja slike do 50Mbs, 422 za MPEG LongGop  MXF, MP4 iAVI fajlove, kao i 10-bitne XAVC HD 4:2:2 MXF fajlove do 100Mbs. Idealan za nacionalna i lokalna emitovanja, model PMW-400L karakteriše ležište objektiva od 2/3’’, visoka rezolucija LCD tražila, kao i 3DNR obrada smanjenja šuma.

 

Za rad televizijske i filmske ekipe na lokaciji, predstavljeni su digitalni bežični predajnici i prijemnici DWX serije, idealni za snimanje zvuka u kritičnim situacijama u kojima se zahteva visoki kvalitet tona i izuzetna pouzdanost. Minijaturni digitalni bežični predajnikDWT-BO1/E je neizostavni pratilac ENG/EFP produkcije. Ovaj sistem odašilje visokokvalitetni 24-bitni/48kHz digitalni audio signal, usklađen  sa regulacijama o bežičnoj komunikaciji svake zemlje. Dodavanjem novorazvijenog digitalnog modulatora, ovaj bežični mikrofonski sistem omogućava stabilni prenos, koji je izuzetno otporan na neželjene smetnje. Odlikuje se i simultanim višekanalskim operacijama. Istih karakteristika je i DWT-P01, koji korisniku omogućava da bilo koji XLR mikrofon transformiše u digitalni bežični predajnik. Model DMW-02 je ručni jednodelni digitalni bežični mikrofon, koji je kompatibilan sa Sony digitalnim bežičnim prijemnicima istog opsega frekvencije.

Dvokanalni slot-in prijemnik, DWR-S02D, predviđen za operaciju sa Sony shoulder mount kamkoderima, nudi punu kompatibilnost sa predajnicima DWT-B01/E i digitalnim bežičnim mikrofonom, DWM-02. Prijemnik radi sa širokim propusnim opsegom do 72MHz, tri puta većim od nivoa dostupnog na ranijim modelima, dajući korisnicima veću mogućnost nalaženja nezauzetih frekvencija u zagušenim gradskim sredinama. Takođe, prikazan je i model DWR-R02D, dvokanalni studijski prijemnik, sličnih karakteristika, idealan za različite primene, poput koncerata uživo, opera, pozorišta i sličnih manifestacija.

 

Leave a Reply