Hardware · PC računari

SSD disk po ceni klasičnog

Tvrdnja iz naslova ostvariće se tek za nekoliko godina, navode u Samsungu, ukoliko se održi dosadašnji trend pada cena flash memorija.

Brzi SSD disk već danas donosi veliko ubrzanje rada na računaru, ali nažalost takvi diskovi imaju bar za sada mali kapacitet (32 GB do 128 GB, iznad toga postaju astronomski skupi) i visoku cenu. Ali, za nekoliko godina bi se cenom trebali izjednačiti sa uporedivim mehaničkim diskovima (po kapacitetu), ukoliko flash memorija zadrži dosadašnji tempo pada cene od cca 60% godišnje.

Sa druge strane, troškovi za delove klasičnih, mehaničkih diskova su ustaljeni već neko vreme (motor, glava, PCB…) pa prostora za smanjenje cene nema previše – može se očekivati tek povećanje kapaciteta zahvaljujući gušćem zapisivanju podataka.

Osim pada cene, sasvim je sigurno da će i performanse SSD diskova porasti. Današnji rekorderi čitaju sa oko 240 MB/s (najbrži mehanički 3.5″ SATA diskovi cca 120 MB/s), a do pre dve godine SSD diskovi su čitali i zapisivali podatke sa 50-60 MB/s.

Leave a Reply