Hardware

Steve Jobs kao inspirator

Poklonici korporacije Apple i stručnjaci u oblasti visokih tehnologija razmatraju jednu od glavnih novosti IT-tržišta ove godine. Izvršni direktor „jabukove“ kompanije Stiv Džobs je najavio odlazak s ove dužnosti. U prvi mah su fondovska tržišta reagovala naglim padom cena akcija kompjuterskog giganta, ali su se kotacije obnovile. Sad je glavno pitanje da li će naslednik Džobsa sačuvati i ojačati reputaciju kompanije sektora s „najviše inovacija i uspeha“.

O mogućem odlasku „jabukovog“ lidera u svetu IT-tehnologija se govori više godine. 2004. i 2009. godine Džobs je uzeo odmor od po pola godine zbog zdravlja: on odavno boluje od raka i imao je više operacija. Od januara 2011. godine Džobs je takođe bio na odmoru. I svaki put analitičari oblasti i obični korisnici „jabukovih“ gadžeta samo što se nisu molili za to da njihov idol ozdravi.

U toku ovih perioda Džobsa je uvek menjao Tim Kuk – operativni direktor korporacije. Upravo njega je po upornoj preporuci samog Džobsa, savet direktora postavio na upražnjeno mesto.

Teško je oceniti Džobsovu ulogu – on je postao pravi zakonodavac kompjuterske mode u obaveznoj crnoj rolci i izbledelim farmerkama. IT-gigant s logotipom u obliku zagrižene jabuke postao je ovog meseca, neka je to bilo samo na nekoliko sati, najskuplja kompanija na svetu. Kad je njegova kapitalizacija za vreme licitacije dostigle 342,9 milijardi dolara, odstupio je čak i lider u toku poslednjih pet godina, naftni koncern Exxon Mobil. I teško je navesti drugu kompaniju, čiji bi biznis tako tesno zavisio i bio asociran s ličnošću njenog rukovodioca kao Apple. Sam Džobs je isticao – on nije menadžer, već lider kompanije, ističe analitičar grupe kompanija „ALOR“ Natalija Lesina.

On čak nije ni menadžer, već inspirator. To je toliko ključna figura za kompaniju, umeo je da reaguje na sve potrebe klijenata – da ih unapred pogodi. Na primer, niko nije znao da su potrebni tableti. On je tržištu ponudio proizvod, kojeg na njemu nije bilo, klijent nije mogao da shvati zbog čega mu je potreban. Međutim, kad ga Apple proizvodi, svi kažu: „Super!“ Koliko vrede redovi u prodavnicama da bi čovek postao prvi vlasnik noviteta.

Upravo Džobs i Voznjak su shvatili potrebu za izradom personalnog kompjutera. On se pojavio u prodaji već 1976. godine. Takvih „kompjutera za entuzijaste“ iz radionice u garaži je izašlo svega 200. Međutim, temelj je postavljen – kompjuter mogu da koriste ne samo inženjeri i naučnici. Sledeći model u plastičnom telu, s monitorom, dva flopi diska i ugrađenom tastaturom izašao je 1977. godine i bio je jedan od najuspešnijih i najpopularnijih personalnih kompjutera. Tako je s malim izmenama do 1990-ih godina prodato skoro 6 miliona primeraka modela Apple II.

Izlazak kompanije na berzu 1980. godine učinio je da Stiva Džobs postane multimilioner. On je 1985. godine otišao iz kompanije zbog neslaganja s rukovodstvom, ali se 1997. godine vratio. Kad je Džobs po drugi put došao na čelo Apple tržišna vrednost kompanije je iznosila svega 2 milijarde dolara. Sad je to 175 puta više – skoro 350 milijardi
Uostalom, Džobs se nije zauvek oprostio od kompanije.

On ostaje predsednik upravnog odbora, što daje nadu analitičarima i poklonicima Apple nadu da će Stiv još mnogo toga smisliti. On nikad nije mogao da sedi na jednom mestu, da radi po šablonima, a može mu se samo pozavideti na volji i tome kako nadahnjuje ljude energijom. I verovatno će on još mnogo puta potvrditi tačnost parole, koju je izabrala kompanija – Think Different. (gals rusije)

Leave a Reply