Hardware

Steve Jobs više nije CEO Applea

Legenda Silicijumske doline Steve Jobs juče je podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora (CEO) Apple-a, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svetskih korporacija.

Deonice Apple-a zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji harizmatični čelnik kompanije Apple objavio da će ga na mestu glavnog izvršnog direktora zameniti dugogodišnji saradnik i njegova desna ruka Tim Cook.

Jobs boluje od raka gušterače (dijagnostifikovan 2004.), a od sredine januara ove godine je na bolovanju i lečenju. Prema navodima lekara, bolest je u terminalnoj fazi. U martu se nakratko vratio na posao da bi predstavio najnoviju verziju iPad-a, a kasnije kako bi bio i na večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijumske doline priredio američki predsednik Barack Obama. Tada, svojom mršavom pojavom izazivao je pitanja o njegovom zdravlju i sposobnosti da i dalje vodi Apple.

Analitičari ne očekuju da će Jobsova ostavka, koja se već duže vreme očekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Apple proizvoda, uključujući i eventualno novog iPhonea u septembru i iPada u 2012.

Leave a Reply