Hardware · PC računari

Stop rasipanju energije: Fujitsu Siemens Computers na sajmu „CeBIT 2009“ predstavlja prvi “0-Watt PC” računar na svetu

Prvi „0-vati PC” uopšte ne troši energiju u „off” režimu i režimu hibernacije a ipak može da se administrira

Kompanija Fujitsu Siemens Computers na sajmu „CeBIT 2009″ koji danas počinje u Hanoveru predstavlja prvi PC računar na svetu koji uopšte ne troši energiju u režimima potpunog mirovanja. Takvom inovacijom kompanija utvrđuje vođstvo u domenu ekoloških informatičkih tehnologija.

Prvi PC računar „0-vati” uopšte ne troši električnu energiju u režimu odsustva funkcija ili režimu hibernacije, a ipak zadržava mogućnost administriranja. Time se eliminiše trošenje energije i novca u kancelarijama i istovremeno čuva životna sredina. Funkcija „0-vati” biće dostupna u modelu „ESPRIMO E7935 0-Watt” i modelu „ESPRIMO P7935 0-Watt” počev od leta 2009. godine. Na CeBIT-u, računar „0-vati” biće izložen u sekciji „Green IT sveta”, u hali 8 na štandu B02.

Efikasno upravljanje energijom je važno za očuvanje planete i smanjenje bespotrebnih troškova, kao i za održavanje produktivnosti. Prema najnovijim istraživanjima analitičke kuće Gartner, kompanije sa 2.500 računara mogu da uštede više od 40.000 dolara godišnje korišćenjem funkcionalnosti aktiviranja upravljanog napajanja (PC Power Management Activation) – i dodatnih 6.500 dolara isključivanjem računara preko dugmeta ili isključivanjem mašina iz struje kada nisu potrebne. Prema Gartneru, međutim, mnoge kompanije ne isključuju računare zato što se plaše da će izgubiti na produktivnosti zaposlenih, pošto bi ažuriranje sistema moralo da se sprovodi tokom radnog vremena.

Novim „0-Watt PC” računarom Fujitsu Siemens Computers razrešava ovu dilemu. Čak i kada uopšte ne troši energiju u „off-režimu (po definiciji režim kada računar priključen na struju ali nema nikakvih funkcija) ili u režimu hibernacije – ovaj PC može da se administrira u nekom vremenskom periodu koji se unapred podešava. U ovom periodu može da prima softverske zakrpe i nadgradnje, čak i van radnog vremena. Razvojni tim kompanije Fujitsu Siemens Computers iz Augsburga razvio je inovaciju koja to omogućava. Ovaj uređaj može da pređe u „0-Watt” štedljivi režim rada automatski, bez potrebe za posezanjem za fizičkom dugmetom za isključivanje na kućištu, ili prekidačem na napajanju računara. Ako PC treba da se administrira van uobičajenog radnog vremena – na primer, da mu se ažurira softver – administrator ima opciju da definiše vreme kada se PC automatski budi i čeka na tzv. „apdejt”. Nakon ovog vremena, on ponovo prelazi u „0-Watt” režim mirovanja. Korisnik može ponovo da probudi PC računar uobičajenim pritiskom na „on” dugme na prednjoj strani kućišta računara.

Svi PC računari Fujitsu Siemens Computers-a zahvaljujući mogućnosti „mekog” isključivanja bez fizičkog dodira, odnosno funkciji „Low power soft off”- već prevazilaze najnoviji Zakon Evropske unije koji zahteva da potrošnja energije u štedljivom režimu mora da bude manja od 0.5 vati, počev od 5. januara 2013. Štaviše, ovaj propis ne vodi do apsolutne uštede energije u režimima kada su uređaji isključeni ili miruju, koju „0-Watt PC” već sada postiže.

„Stend-baj” potrošnja nije jedini ekološki argument „0-Watt PC” računara. Ostale ekološke karakteristike predvodi napajanje visokog stepena efikasnosti – do 89 procenata – koje je usaglašeno sa zahtevima ENERGY STAR® 5.0 standarda (počev od 1. jula 2009). Matične ploče bez teških elemenata, prebačena utičnica za monitor, upotreba novog, energetski-štedljivog „Intel” skupa čipova i procesora, kao i ekoloških materijala tokom kompletnog procesa proizvodnje – takođe čine „0-Watt PC” realnom ekološkom investicijom.

Ovo je novi korak u kompletnom dijapazonu Fujitsu Siemens Computers ekološki podobnih proizvoda, u saglasnosti sa kompanijskom vizijom. U bliskoj je vezi sa uspehom Fujitsu Siemens Computers „0-Watt” monitora koji je predstavljen na prošlogodišnjem CeBIT-u i koristi drugačiju tehnologiju od tehologije primenjene u „0-Watt PC”-ju. Fujitsu Siemens Computers poseduje patente za obe tehnologije.

Računari „od 0 vati” će biti dostupni od leta ove godine u modelima „ESPRIMO E7935 0-Watt” i „ESPRIMO P7935 0-Watt”.

Leave a Reply