Hardware · PC računari

Super-računar Tesla u prodaji

Svoju izvanrednu snagu i naziv duguje grafičkom procesoru “Tesla C1060”

Prvi lični super računar “Tesla” koji će, kako se očekuje, napraviti revoluciju u svetu nauke i medicine, svečano je predstavljen javnosti i pušten u prodaju u Velikoj Britaniji. “Tesla” svoju izvanrednu snagu i naziv duguje grafičkom procesoru “Tesla C1060” koji je 250 puta brži od procesora koji koriste obični personalni  računari.

Od novog super računara se sa razlogom dosta očekuje, jer će se, recimo, obrada rezultata nakon skeniranja mozga i delova tela obavljati daleko brže, tako da će pacijenti u roku od samo nekoliko sati znati da li imaju tumor. Pored toga, naučnici veruju da će im “Tesla” pomoći da lek za bolesti, kao što su rak i malarija, otkriju znatno brže nego tradicionalnim metodama.

Proizvođač nove tehnologije je američka kompanija “NVIDIA” čiji glavni naučnik Dejvid Kirk tvrdi da super računar može ubrzati proces obrade informacija do čak 1.000 puta. “Tesla”, za razliku od svojih velikih i preskupih prethodnika, izgleda kao običan lični računar, a u slobodnoj prodaji, najprije za univerzitete i istraživačke i naučne zajednice, cena je od 4.000 do 8.000 funti.

Leave a Reply