Hardware · Notebook-Netbook

Telenor i Lenovo udružuju snage

U saradnji sa Telenorom, Lenovo je predstavio osam novih modela laptopa sa ugrađenim mobilnim brodbendom, radio modulom i GPS funkcijama iz Ericssona. Ovo partnerstvo pokriva Norvešku, Švedsku i Dansku.
Mobilni brodbend (HSPA – High Speed Packet Access) omogućava korišćenje Interneta, preuzimanje i slanje slika i drugih velikih fajlova velikom brzinom protoka.

Uvodimo korisnike u novo doba
„Telenor i Lenovo uvode korisnike u novo doba mobilnih brodbend sistema, gde su osnovni elementi veća dostupnost i jednostavno korišćenje“, kaže Hane Klauzen, generalni direktor Lenova.
Integrisani brodbend sistem podrazumeva eliminisanje mehaničkih oštećenja i habanja USB portova, veći kapacitet baterije i poboljšan prijem zahvaljujući anteni ugrađenoj u ekran.
Jednostavna upotreba
Korisnici ne moraju ništa da rade jer se kompjuteri sami povezuju na dostupne mreže. Teoretski gledano, brzina 3G HSPA tehnologije je 3,6 Mbit/s. Telenor planira da je poveća na 7,2 Mbit/s sledeće godine. Tokom 2008, mrežom će biti pokriveno 86 odsto stanovništva.
Telenor i Lenovo uspostavljaju trendove
U maju prošle godine, Telenor i Lenovo zajednički su predstavili ponudu na osnovu koje su korisnici mogli da naruče laptopove sa integrisanom mobilnom brodbend tehnologijom. Saradnja je sada otišla korak dalje: novi modeli imaju fabrički ugrađen 3G HSPA modul i SIM karticu u skoro svim ThinkPad SL, X i T serijama, a korisnici sami aktiviraju ovu uslugu.

Nova vrsta partnerstva
„Ovo je prvi put da učestvujemo u partnerstvu i sa dobavljačem personalnih računara i sa mobilnim operatorom u nordijskom regionu. Među prvima imamo takvu ponudu i smatramo da ćemo privući nove korisnike i doprineti još većem razvoju mobilnih brodbend tehnologija“, kaže Jan Kristian Hole, menadžer za Telenor u Ericssonu za nordijski i baltički region.
Pored 3G HSPA modula (WWAN i HSPA), na raspolaganju su i nove funkcije kao što su LED ekrani i Solid State diskovi. Nova SL ThinkPad serija laptopova ima odličnu cenu. Najpristupačniji modeli (SL400 i 500) imaju osnovnu preporučenu maloprodajnu cenu od 750 evra, bez PDV-a. Najmoćniji laptop sa 3G HSPA tehnologijom (W500) ima osnovnu cenu od 3100 evra.
Očekuje se izuzetan rast
Krajem juna u Norveškoj je bilo oko 180 000 registrovanih brodbend korisnika. Predviđa se da će do 2010. godine više od 1,2 miliona Norvežana početi da koristi mobilne brodbend tehnologije.

Leave a Reply