Hardware

Toshiba gradi fabriku baterija

Japanska Toshiba saopštila je u sredu da će potrošiti nekoliko desetina milijardi jena (stotine miliona dolara) na gradnju fabrike litijum-jonskih baterija u Japanu kako bi udovoljila rastućoj potražnji

Japanski proizvođač elektronike planira da krene sa proizvodnjom Super Charge ionske baterije (SCiBs) u fabrici na jesen 2010., sa početnim proizvodnim kapacitetom od nekoliko miliona ćelija mesečno.

Te baterije mogu da se pune brže od konvencionalnih litijum-jonskih baterija i manje su sklone zapaljenju, kažu u ovoj kompaniji. Toshiba, koja se takmiči sa većim rivalima Sanyo Electricom i Sonyjem na tržištu baterija za punjenje, planira da poveća mesečni kapacitet fabrike na više od 10 miliona ćelija.

Kompanija iz Tokija već proizvodi takve baterije u drugoj fabrici u Japanu, koja ima mesečni kapacitet od 150.000 ćelija. Očekuje se da će potražnja za litijum-jonskim baterijama , koje se uveliko koriste u mobilnim telefonima, digitalnim foto-aparatima i prenosnim računarima, naglo porasti usled učestalije upotrebe hibridnih i električnih vozila.

Leave a Reply