Sony A5100
Hardware

Trostruki uspeh kompanije Sony na dodeli TIPA priznanja

Uticajno Udruženje časopisa posvećenih fotografiji i obradi slike TIPA (Technical Image Press Association) i ove godine je prepoznalo inovativni pristup kompanije Sony u industriji digitalne fotografije. Stručni žiri TIPA nagrada je za najbolji profesionalni fotoaparat 2015. godine proglasio Sony a7S (alfa 7S), Sony a500 je ocenjen kao najbolji fotoaparat kompaktnog sistema (CSC) namenjen početnicima, dok ILCE-QX1 nosi titulu najboljeg mobilnog uređaja za fotografisanje.

Prestižne TIPA nagrade su najveća pohvala koju uređaj iz foto segmenta može dobiti na tržištima širom sveta, a ovo udruženje okuplja 28 vodećih magazina za fotografiju i obradu slike iz 15 zemalja na pet kontinenata.

 

Sony A5100, najbolji fotoaparat kompaktnog sistema namenjen pocetnicima, TIPA 2015

Sony A5100

NAJBOLJI PROFESIONALNI FOTOAPARAT : a7S

 

Strategija kompanije Sony da koristi veće piksele na Exmor CMOS senzorima punog formata (12.2MP) donosi brojne pogodnosti poput visokog dinamičkog opsega (15.3 zaustavljanja), odličnog kapaciteta pri slabom osvetljenju (Fast Intelligent AF do -4EV i niski nivo šuma) i ekstremno visoke osetljivosti (produženi ISO opseg 50-409,600). „Direktno čitanje piksela“ kod ovog modela koristi celu širinu senzora bez preskakanja linija ili kombinovanja više piksela u jedan („pixel binning“), što znači da se i HD i 4K video podaci obrađuju sa svakog pojedinačnog piksela senzora. Alfa 7S vam omogućava da fotografišete u nekompresovanom 4:2:2 Full HD režimu i nekompresovanom QFHD 4K video režimu u 8-bitnom 4:2:2, koji je  preko HDMI veze sproveden kroz izdvojeni 4K rekorder. Alfa 7S je opremljen sa SLog2 gamma, koji se nalazi u Sony profesionalnim video kamerama i nudi mogućnost da uključite profil slike za podešavanja gamma parametara, nivoa, kao i crne i ostalih boja. Podešavanja možete sačuvati za korišćenje u multikamera režimu snimanja.

 

NAJBOLJI FOTOAPARAT KOMPAKTNOG SISTEMA (CSC) NAMENJEN POČETNICIMA: a5100

 

Poznat pod nazivom „super kompaktni“, Sony α5100 je upola manji od polovine standardnih DSLR (Digital Single-Lens Reflex) fotoaparata. Sony α5100 se može pohvaliti moćnim APS-C senzorom sa 24,3 megapiksela, ugrađenim blicem i Wi- Fi opcijom, a struktura sočiva na čipu bez međuprostora je ista kao i u modelu α7R. Vreme akvizicije kod ovog modela je 0,07 sekundi, dok u režimu kontinuiranog fotografisanja beleži do šest kadrova u sekundi, a odlikuje se i neverovatno brzim autofokusom sa 179 autofokusnih polja sa faznom detekcijom. Ovaj fotoaparat karakterišu i brojne video opcije, kao što su beleženje Full HD sinematskih scena od 24p, 60p i 60i kadrova u sekundi selektivna unutrašnja kamera sa XAVC S formatom brzine od 50 megapiksela u sekundi u bitovima, AVCHD format sa Blu-Ray kvalitetom i MP4 kodeci, svi sa HDMI vezom. Kameru takođe karakteriše impresivni ISO opseg od 100 do 25, 600. Kompatibilan je sa Sony α E-mount sočivima, kao i α A-mount sočivima sa opcionim adapterom.

 

 

NAJBOLJI MOBILNI UREĐAJ ZA FOTOGRAFISANJE: ILCEQX1

 

Ljubitelji fotografije koji uzbudljive momente beleže pametnim telefonom, često ne vide razlog da sa sobom nose i fotoaparat, a veliki je broj onih koji žele bolji kvalitet slike i više fleksibilnosti u jednom. Sony QX1 nudi vrhunsku kameru bez ogledala u kompaktnom rešenju „bez tela”. Uređaj se veoma jednostavno postavlja na pametni telefon uz pomoć adaptera, ali se može koristiti i nezavisno od pametnog telefona po želji, ali u tom slučaju se pametni telefon koristi kao tražilo, putem NFC/WiFi veze. Ovaj uređaj poseduje veliki APS-C 20.1MP senzor za fotografije, ugrađeni blic i postolje koje omogućava da se prikači bilo koje Sony α E sočivo. Fotografije koje napravite možete čuvati i na kameri, kao i u memoriji telefona. Performanse QX1 modela po slabom osvetljenju i 30p HD video zapisi su superiorni u odnosu na one koje nude pametni telefoni.

Leave a Reply