sony-4k
TV-Monitori

4K Sony televizori donose revoluciju u rezoluciji ekrana

U želji da podstakne i zadovolji radoznalost ljudi, Sony teži da kroz zabavu pruži neverovatno korisničko iskustvo. Sony je neprikosnoveni lider na tržištu: jednostavno, ni jedna druga kompanije nije u stanju da obezbedi kompletan 4K  doživljaj. 4K revolucija se događa sada i kompanija Sony je ponosna što se nalazi u centru dešavanja. Povrh toga, Sony je jedini proizvođač koji je 4K tehnologiju učinio dostupnom od procesa stvaranja do njene projekcije.

sony-4k

S obzirom na to da će, pored 4K LED televizora dijagonale zapanjujuće veličine od 84 inča, Sony 4K LED TV X9 ovog leta u Evropi biti dostupan u još dve veličine – dijagonale 65 i 55 inča, smatramo da je sada pravi trenutak da sa vama podelimo Sony 4K priču.

Ovo je priča o inovaciji i ekspertizi „rođenoj” u  Sony Pictures studiju u Los Anđelesu. Upravo tu, u stolici režisera, Sony stvara 4K materijal i isporučuje ga u vašu dnevnu sobu, zahvaljujući inovativnim tehnologijama, kao što su „4K X-Reality PRO, Trilluminous Display” i magnetic fluid zvučnici – koje su uključene u novu BRAVIA 2013 liniju. Iskusićete lepotu, emociju, dramu i uzbuđenje u svakom trenutku uz najnoviji, i do sada najbolji, BRAVIA televizor. 

Zašto baš 4K?

Trenutna TV Full HD rezolucija ne ide u prilog većim televizorima, zbog lošijeg kvaliteta slike. Napravimo kratko poređenje Full HD rezolucije i 4K:

Full HD (1920 x 1080)4K (3840 x 2160)
Prilikom gledanja sa male udaljenosti, mali ekrani su neophodni.Slika je oštra i jasna, bez obzira na udaljenost sa koje se gleda.
Nije dovoljno stimulativno prilikom igranja video igara ili gledanja filmova.Izuzetno iskustvo tokom gledanja, zahvaljujući većem ekranu i širem uglu gledanja.
Kod televizora većeg ekrana, zbog ograničenih piksela slika se iskrivljuje.Savršen za televizore sa velikim ekranom zbog većeg broj piksela.

 

Uz 4K rezoluciju, gledaoci mogu da uživaju ​​u velikom TV ekranu čiji kvalitet slike neće biti narušen. Štaviše, provajderi sadržaja teže ka sve većoj 4K kompatibilnosti. Sony je jedini proizvođač koji nudi kompletno 4K iskustvo – od stvaranja 4K sadržaja, do njegove projekcije na uređajima kod kuće.

 

Od objektiva do dnevne sobe

1. KAMERA

Sve počinje procesom snimanja. Pravljenjem video zapisa, snimatelji su u stanju da zabeleže sliku u najvećoj rezoluciji. Kamera F65 4K je postavila nove standarde kvaliteta zahvaljujući 8K senzoru, koji snimateljima omogućava da se istaknu, pružajući im sredstva, slobodu i fleksibilnost da podešavaju sliku na načine na koje to do sada nije bilo moguće.

Na raspolaganju im je i poseban držač koji im omogućava da koriste svoje stare Angenieux, Cooke, Fujinon Leica ili Zeiss objektive. Video zapis se skladišti na velikim memorijskim karticama kapaciteta do 1 TB, koje mogu da čuvaju video materijal do jednog sata.

2. POSTPRODUKCIJA

Nakon što je video snimljen, sledi proces postprodukcije u Sony Culver studiju nazvanom Colorworks. U postprodukcijskom procesu, filmovi mogu da se obeleže po boji i urede u 4K tehnologiji. Colorworks je jedan od najnaprednijih 4k studija u svetu danas, pružajući izvanredne mogućnosti konvertovanja starijih filmova u 4K, skeniranjem originalnih negativa. To znači da čak i vaše omiljene klasične filmove možete gledati u 4K rezoluciji.

3. BIOSKOP

Kompanija Sony je imala vodeću ulogu u uvođenju 4K digitalne projekcije u bioskope. Danas u svetu postoji više od 20.000 4K bioskopa, a Sony 4K digitalni bioskopski projektori instalirani su u više od 15.000 bioskopa širom sveta.

Kroz svoju široku mrežu globalnog pratnerstva u industriji zabave i sporta, Sony je jedinstveno pozicioniran tako da može ponudi nove sadržaje u 4K rezoluciji, omogućujući lancima bioskopa da istraže nove mogućnosti prihoda i pruže personalizovaniji doživljaj za svoje posetioce.

4. 4K FILMOVI NA 4K UREĐAJIMA

Izazov kod 4K tehnologije je pronaći način da se izvorni 4K sadržaj prenese u vašu dnevnu sobu. Filmovi koji se projektuju u 4K bioskopima su veoma veliki fajlovi – zauzimaju čak i do nekoliko stotina gigabajta, i zasad ih je nemoguće smestiti na samo jedan disk.

Ipak, Blu-Ray Disc asocijacija je potvrdila da je formirala tim za razvoj tehnologije koja bi omogućila da se 4K sadržaj prenese na disk. Od danas, vlasnici 4K televizora mogu da uživaju u 4K rezoluciji zahvaljujući kompaniji Sony, koja sadržaj dekodira pomoću tehnologije 4K TV  X-Reality Pro Engine.

5. Sony 4K KUĆNA ZABAVA

Na sajmu potrošačke elektronike CES 2012, kompanija Sony je predstavila Blu-ray plejer BDP-S790, koji može da konvertuje 1080p slike u 4K, a na sajmu IFA 2012, kompanija je najavila prezentaciju svog prvog 4K BRAVIA televizora – 84” KD-84X9005.

Ubrzo nakon toga usledili su modeli dijagonala 65 i 55 inča, najavljeni na sajmu CES 2013. 4k LED TV X9, koji nudi savršenu sliku i 4K rezoluciju za svaki sadržaj, ovog leta može se naći u Sony centru.

 

U poslednjih osam godina Sony je bio predvodnik 4K tehnologije, nudeći rešenja koja pružaju neverovatno korisničko iskustvo. 4K tehnologija pruža impresivan i neponovljiv doživljaj – boje su bogatije, a detalji jasniji. Morate da vidite da biste poverovali

Leave a Reply