TV-Monitori

Apple predstavio prvi Thunderbolt ekran na svetu

Apple® je danas predstavio novi AppleThunderbolt, prvi ekran na svetu sa Thunderbolt I/O tehnologijom i ultimativni “docking station” za vaš Mac® laptop računar. Pomoću samo jednog kabla, korisnici mogu da povežu Mac sa Thunderbolt tehnologijom na 27-inčni Apple Thunderbolt ekran i pristupe FaceTime® kameri, visoko-kvalitetnom zvuku, Gigabit Ethernet-u, FireWire®-u 800, USB 2.0 i Thuderbolt portovima. Dizajniran specijalno za Mac laptop računare, novi ekran karakteriše elegantan, tanak, aluminijumsko-stakleni dizajn, i uključuje MagSafe® konektor koji je zadužen za punjenje vašeg MacBook® Pro ili MacBook Air® računara.

“Apple Thunderbolt ekran je ultimativni “docking station” za vaš Mac laptop,” izjavio je Filip Šiler, viši potpredsednik sektora za Worldwide Product Marketing, kompanije Apple. “Pomoću samo jednog kabla, korisnici mogu da se povežu sa svojim novim ekranom i konektuju periferije visokih performansi, mrežne konekcije i audio uređaje.”

Predivnog dizajna sa staklenim ekranom od ivice do ivice monitora odnosa 16:9, Thunderbolt ekran koristi IPS tehnologiju kako bi davao savršenu sliku i pod uglovima gledanja do 178 stepeni. Svaki Mac laptop koji podržava Thunderbolt tehnologiju može da se poveže sa ekranom kako bi brzo i jednostavno kreirao potpuno desktop rešenje. Thunderbolt ekran uključuje ugrađenu FaceTime HD video kameru za kvalitetnu video konferenciju, 2.1 zvučni sistem za visoko-kvalitetan audio, integrisani MagSafe punjač kako bi Mac laptop računari zadržali autonomiju, tri USB 2.0 porta, jedan FireWire 800 port, jedan Gigabit Thernet port i Thunderbolt port za serijsko povezivanje do pet dodatnih Thunderboltuređaja.

Thunderbolt ekran je prvi ekran na svetu koji uključuje Thunderbolt I/O tehnologiju. Karakterišu ga dva dvosmerna kanala od kojih svaki ostvaruje brzinu transfera do fantastičnih 10 Gbps. Svaki Thunderbolt port donosi PCI Express direktno do eksternih periferija kao što su uređaji za skladištenje podataka visokihperformansi i RAID nizovi, podržava DisplayPort za ekrane visoke rezolucije i radi sa postojećim adapterima za HDMI, DVI i VGA ekrane. Mac računari sa Thunderbolt tehnologijom i diskretnom grafikom mogu da podrže dva eksternaekrana dajući profesionalcima više od 7 miliona dodatnih piksela i mogućnost da serijski povežu dodatne Thunderbolt uređaje, kao i uređaje koje snimaju video i audio.

Thunderbolt ekran uključuje senzor za ambijentalno svetlo koji automatski prilagođavasvetlinu ekrana na osnovu eksternih uslova i koristi onoliko energije koliko je potrebno kako bi doneo optimalno iskustvo u korišćenju. Napravljen po LEDtehnologiji koja ne sadrži živu, staklo koje ne sadrži arsenik i od materijala koji se lako recikliraju, novi ekran je u skladu sa Energy Star 5.0 standardom i dostiže EPEAT Gold status. * Novi ekran ne sadrži bromirane materijale, a komponente i kablovi ne sadrže PVC.

Leave a Reply