TV-Monitori

Blu-ray diskovi kapaciteta 50GB

Napredak Blu-ray tehnologije je doveo do uvođenja diskova velikog kapaciteta kako bi se ispratio zahtev izazvan brzim razvojem televizije visoke definicije (HDTV).

Blu-ray diskovi su dobili ime na osnovu tehnologije plavog lasera. Kraća talasna dužina lasera je razlog za njegovu plavu boju. Talasna dužina plavog lasera iznosi 405nmm a talasna dužina klasičnog DVD-a je 650nm koji koristi tehnologiju crvenog lasera. Prednost plavog lasera sa kraćom talasnom duѕinom je što on omogućava zapisivanje užih kanala podataka u sloj za snimanje, pa prema tome i mnogo veće količine podataka na disku. Blu-ray diskovi nude 3 do 5 puta veći smeštajni kapacitet u odnosu na standardne DVD diskove, što omoguжava snimanje, presnimavanje i reprodukciju videoa visoke definicije (HD).

Novi Verbatim Blu-ray diskovi pokazuju odlične performanse pri reprodukciji, a pri tome odlikuje ih ekstremno dug arhivski vek zahvaljujući primenjenom Hard Coat zaštitnom sloju. BD-R se koristi u BD drajvovima i rikorderima, a kapacitet im se kreće od 25 do 50GB, za upotrebu samo u drajvovima i rikorderima koji podržavaju 25GB Blu-ray diskove bez ketridža.

Leave a Reply