TV-Monitori

Fujitsu predstavio prvi zaista bežični monitor na svetu

Fujitsu će prikazati radnu verziju prvog istinski bežičnog PC monitora na svetu, na sajmu “CeBIT 2011” koji se održava 1-5. marta u Hanoveru, u Nemačkoj. Vodeći evropski dobavljač IT infrastrukture očekuje da će komercijalni modeli bežičnih monitora koje karakteriše proboj inovacije SUPA tehnologije bežičnog napajanja (Smart Universal Power Access) ući u proizvodnju tokom sledeće godine.

Dokazani koncept Fujitsu monitora sa tehnologijom bežičnog napajanja koju su razvili Institut Fraunhofer i njegovi partneri u okviru nemačkog istraživačkog projekta koji je finansiralo ministarstvo ekonomije te zemlje – u potpunosti je prenosiv, nema kablova, i prvi je monitor na svetu koji koristi bežičnu tehnologiju za napajanje energijom i prenos signala do ekrana. Ova tehnologija trasira put računarstvu po modelu “stavi i radi”, u kome se monitori napajaju električnom energijom postavljanjem na desktop računar ili na „hot-spot“ konferencijskog stola.

Bežični 22-inčni monitori kompanije Fujitsu napajaju se SUPA tehnologijom (Smart Universal Power Antenna), povlačeći energiju preko magnetno-indukcije iz antene predajnika koja može da se ugradi u stolove ili kancelarijske panele. Ova antena za „pametno“ napajanje usmerava se na jednu tačku – „hot-spot“ – zbog čega je tehnologija potpuno bezbedna i bezopasna za upotrebu, isto kao i kod kuhinjskih ploča za kuvanje ili punjača električnih četkica za zube koji rade na principu indukcije. Monitor prima informacije o slici preko bežičnog USB-a desktopa ili prenosivog računara, u krugu od najviše 10 metara.

Na CeBIT-u će futuristički kancelarijski sto sa bežičnim monitorom, koji je projektovala kompanija za proizvodnju nameštaja, Euskirchen, dobiti nagradu „Universal Design Award 2011“. Ova nagrada u omiljenoj kategoriji potrošača biće uručena u sredu 2. marta, u 12 sati, u hali 19 sajma CeBIT.

„Planiramo da prve modele sa tehnologijom bežičnog napajanja uvedemo u svoj opseg LED-ekrana u toku sledeće godine“, kaže Radžat Kakar, viši potpredsednik odeljenja „Workplace Systems“ u kompaniji Fujitsu Technology Solutions. „Ovo je još jedna tehnološka inovacija iz Fujitsu-a, koja prati naše ’0-Wat’ PC računare i monitore. Nema razlike u kvalitetu slike tokom rada – osim što smo kablove prepustili udžbenicima istorije tehnologije monitora.”

Cene i dostupnost zaista bežičnih Fujitsu monitora tek treba da se odrede, i biće objavljeni prilikom lansiranja komercijalnih proizvoda. Posetioci CeBIT-a naćiće bežične monitore na štandu Fujitsu-a u sekciji „Dealers Only“ (hala 15, štand F15).

Leave a Reply