TV-Monitori

Samsung Electronics prvi započinje masovnu proizvodnju 3D TV ekrana

Samsung će proizvesti šest tipova ekrana koristeći tehnologiju “3D Active Glasses”

Samsung Electronics Co., Ltd, vodeća kompanija na području tehnologije prikaza i digitalnih medija, postaće prva kompanija koja će započeti masovnu proizvodnju ekrana za 3D LED i 3D LCD televizore.

Nedavno su 3D ekrani zaokupili svu pažnju u industriji”, izjavio je Wonkie Chang, predsednik poslovne jedinice LCD u kompaniji Samsung Electronics. “Samsung Electronics želi  da predvodi globalno tržite 3D televizijskih ekrana, krećući prvi u masovnu proizvodnju ekrana 3D LED i 3D LCD televizore”.

Ovog meseca Samsung je započeo proizvodnju ekrana kompatibilnih sa LED i LCD full-HD 3D televizorima dijagonala veličine 40, 46 i 55 inča, koristeći tehnologiju „3D Active Glasses“ i Samsungovu ekskluzivnu istinsku 240Hz tehnologiju.

Istinska Samsungova 240Hz tehnologija donosi istinski full-HD prikaz u 2D, a takođe i glatke, prirodne, full-HD 3D prikaze, koji vrlo živo mogu predočiti brzo kretanje.

Ugrađujući istinsku 240Hz tehnologiju, koja prikazuje 240 okvira u sekundi, Samsungovi ekrani donose verodostojniju sliku sa prikazima koji se izmenjuju u levom i desnom oku korišćenjem tehnologije 3D Active Glasses.

Samsung je za 20 posto smanjio vreme odaziva svojih LCD i LED ekrana na manje od četiri milisekunde, te se na taj način uklanjaju smetnje između prikaza levog i desnog oka. S ovim poboljšanim vremenom odaziva, Samsung postiže prirodne 3D prikaze, a takođe sa izuzetnom jasnoćom prikazuje i 2D zapise brzog kretanja.

Samsungova nova tehnologija 3D Active Glasses, prvo blokira levo, a zatim desno sočivo, uzrokujući privremeno usporavanje kad se prikazi prikazuju svakom oku te se na taj način postiže verodostojniji 3D prikaz. 3D Active Glasses je službeni termin koji je početkom godine definisala radna grupa Glasses Standardization Udruženja za potrošačku elektroniku (Consumer Electronics Association – CEA).

Metod polarizovanog stakla koja se prethodno koristila kod 3D naočara, proizvodila je zasebne prikaze za levo i desno oko, što je rezultovalo polovičnom rezolucijom dvodimenzionalnih slika, budući da se kroz svaki polarizovani filter može videti samo pola ekrana. Zbog polarizovaniih filtera, osvetljenje je takođe bilo smanjeno.

Prema kompaniji DisplaySearch, koja se bavi istraživanjem tržišta, očekuje se da će tržište 3D ekrana će rasti sa 902 miliona američkih dolara u 2008. godini na 22 milijarde američkih dolara u 2018. godini.

Leave a Reply