TV-Monitori

Sharp 3D monitor za upotrebu bez naočara

Japanski Sharp predstavio je veoma mali taktilni ekran u boji koji omogućava gledanje trodimenzionalnih video sadržaja bez specijalnih naočara. Radi se o ekranu koji bi na kraju mogao da učini prevaziđenim velike 3D televizijske ekrane koje trenutno lansiraju u SAD-u kompanije Samsung i Panasonic čije korišćenje podrazumeva upotrebu specijalnih naočara.

Da bi se na Sharpovom ekranu mogao dobiti reljefni doživljaj neophodno je biti na udaljenosti 30 santimetara od ekrana. Ekran daje opcije zamene 2D u 3D i obratno. Takođe, osetljiv je na dodir. Ovaj gigant potrošačke elektronike je došao do nove tehnologije tako što je najpre poboljšao prethodne inovacije.

Pre tri godine Sharp je u Tokiju predstavio originalnu tehnologiju koja omogućava da tri osobe gledaju istovremeno različite programe na istom televizoru u zavisnosti od položaja koji zauzmu pred ekranom.

Svaki deo ekrana emitovao je različitu sliku u zavisnosti od ugla posmatranja gledaoca. Na tom principu je napravljen i novi 3D ekran kompanije Sharp koji bi mogao zbog svoje ograničene veličine da se koristi, između ostalog, za konzole sa video igricama, smart telefone i GPS uredjaje u kolima. Proizvodnja novih Sharpovih ekrana trebalo bi da počne u septembru. (seebiz)

Leave a Reply