TV-Monitori

Toshiba dala preporuku za udaljenost od uređaja pri gledanju televizije

Da li imate najbolje mesto za sedenje u kući? To nije uvek dobro ako u obzir uzmete udaljenost koja treba da postoji između mesta gde sedite i TV aparata. Ako ne želite da završite kod oftalmologa, trebalo bi da razmislite o našem savetu koji se tiče preporučene udaljenosti od TV-a pri gledanju televizije.

Ako ste napravili prvi korak: kupili Toshiba TV kako biste u potpunosti uživali u gledanju televizije, onda morate da napravite još jedan važan korak, a to je da odredite najbolje mesto u dnevnoj sobi na kom ćete sedeti ili postaviti TV aparat kako biste uživali u najboljoj mogućoj slici i još boljem doživljaju kućnog bioskopa. Na pravom ste mestu na kom ćete dobiti stručan savet o tome gde tačno da postavite svoj TV.

Svi smo mi različiti i imamo različite sklonosti, ali moramo da definišemo polaznu tačku za izračunavanje najbolje udaljenosti za gledanje televizije. Standardi koji se primenuju u ovom sektoru kažu da veličinu TV ekrana treba pomnožiti sa 1,2 (minimalna udaljenost) i sa 1,9 (maksimalna udaljenost). Potom dobijeni rezultat treba da podelite sa 12 i dobijete odgovarajući broj stopa. Na primer, pogodna udaljenost za gledanje televizije na ekranu veličine 65 inča je 198cm (minimalna udaljenost) i 314cm (maksimalna udaljenost). Naravno, idealna preporučena udaljenost je prosek minimalne i maksimalne vrednosti.

Nakon određivanja najbolje udaljenosti, pri pravljenju rasporeda kauča ili stolice za gledanje televizije treba u obzir da uzmete horizontalni ugao gledanja. Naša preporuka je da ugao gledanja sa mesta na kom sedite bude 40° ili manje. Na taj način ćete u potpunosti uživati u filmovima, igrama i drugim medijima na najboljoj udaljenosti i pod najboljim uglom. Isto tako, u obzir treba da uzmete i vertikalni položaj svog TV aparata. Stručnjaci kažu da taj ugao ne bi trebalo da bude veći od 15°.

Drugim rečima, kada uređujete dnevnu sobu i birate jedan od Toshibinih HDTV aparata, treba da uzmete u obzir udaljenost od TV-a i vertikalni i horizontalni ugao gledanja. Ako sledite ova osnovna pravila, najbolji mogući doživljaj gledanja omiljenih serija, filmova, igara i drugih zabavnih sadržaja vam je zagarantovan. A da sve bude još lakše, za vas smo pripremili moderni interaktivni kalkulator koji će vam pomoći da ustanovite koja je najbolja udaljenost za gledanje televizije ili koja veličina ekrana najviše odgovara vašem životnom prostoru.

Ovaj jednostavan kalkulator će vam omogućiti savršen doživljaj kućnog bioskopa a nalazi se na adresi: http://us.toshiba.com/tv-viewing-distance-calculator. Ako želite da pretvorite rezultate u metrički sistem, samo ukucajte datu vrednost u konvertor udaljenosti: http://www.exrx.net/Calculators/LengthConverter.html.

One thought on “Toshiba dala preporuku za udaljenost od uređaja pri gledanju televizije

  1. Slave

    to je 195cm,neverovatno da tu daljinu gledanja preporucuju za lcd tv od 42″

Leave a Reply