TV-Monitori

Toshiba predstavila 3-D televizore za gledanje bez naočara

Japanska Toshiba predstavila je u ponedeljak televizore sa trodimenzionalnim prikazom slike za koje ne treba nositi posebne naočare. Japanska kompanija upotrebila je u proizvodnji novih televizora vertikalno postavljene ploče sačinjene od niza malih sočiva koje usmeravaju svetlost sa ekrana na devet tačaka ispred TV-a. Ako gledalac sedi u optimalnoj zoni za gledanje, njegov mozak integriše te tačke u jedinstvenu 3D sliku.

Rezultat je precizna trodimenzionalna slika visokog kvaliteta, bez obzira na ugao ukoliko se nalazite u zoni gledanja, a sistem je sličan onome koji se koristi u Nintendu 3DS, 3-D prenosnoj igračkoj konzoli za koju nisu potrebne naočare. Toshiba će za sada  ponuditi dve veličine TV ekrana od 12-inča i 20-inča. Tehnologija još nije dovoljno razvijena za veće ekrane, a preporučena udaljenost gledanja za 20-inčni model je 90 cm (35,4 inča), a 65 cm (25,6 inča) za 12-inčni ekran.

One thought on “Toshiba predstavila 3-D televizore za gledanje bez naočara

  1. Zoran Arsić

    Naši pronalazači – braća Pavliček su mi još pre više od 15 godina prikazali 3D televizuju zasnovanu na ovim istim principima. Na njihovom tv mlaz je preletao površinu ekrana vertikalno, a ispred je bila postavljena providna ploča sa 625 vertikalnih sočiva. Naravno, signal je bio ukompovan sa dve kamere tako da su ova sočiva (svako neparno sa prve kamere i svako parno sa druge) formirali u oku i mozgu gledalaca veran utisak dubine i trodimenzionalnosti. Izlagali su svoj pronalazak na sajmovima i skupovima pronalazača. Ne znam da li su ga zaštitili. Kako vidim njihov kajmak je pokupila Tošiba. Naši instituti i industrija nisu bili zainteresovani, kao i obično.

    Srdačan pozdrav,
    Zoran Arsić dipl. el. inž

Leave a Reply