TV-Monitori

Toshiba predstavlja dve nove serije televizora visoke tehnologije sa dizajnom JACOB JENSEN

Toshiba Evropa GmbH predstavlja dve nove serije televizora sa tehnologijom kompanije Toshiba visokih performansi CEVO ENGINE. Uz multiprocesorsku platformu, televizori WL863 i YL863 nude odličan kvalitet slike i briljantan 3D prikaz kao i Smart TV funkcije prilagođene korisniku, kao što je pristup dodatnim servisima putem interneta ili snimanje filmova na eksternim hard diskovima (USB snimanje). Personal TV funkcije visoke klase omogućuju brojne mogućnosti upotrebe.

Kompanija Toshiba tesno je sarađivala sa danskom kompanijom JACOB JENSEN DESIGN kako bi kreirala uzbudljiv stil koji karakteriše filigransko postolje i upotreba vrhunskih materijala kao što je polirani aluminijum. Izbor veličine ekrana televizora WL863 u crnoj boji i YL863 u srebrnoj boji uključivaće ekrane od 107 cm (42 inča), 117 cm (46 inča) i 139 cm (55 inča). U Evropi će biti dostupni od trećeg kvartala 2011. godine.

CEVO ENGINE: omogućava fantastične aplikacije i tehnologije

Televizori visokog ranga, kao što su novi uređaji WL863 i YL863, moraju ponuditi širok raspon izazovnih funkcija. One se kreću od povezanosti putem interneta sa pristupom dodatnim servisima do TV programa ili filmova sa odličnim kvalitetom slike u 2D ili 3D formatu. Ove funkcije – od kojih se mnoge izvršavaju istovremeno – zahtevaju nove, sofisticirane koncepte kontrole i ogromnu moć izračunavanja. One nisu bile dostupne u televizorima pre predstavljanja uređaja 55ZL1 kompanije Toshiba.

To je bio prvi uređaj sa tehnologijom CEVO ENGINE i višejezgarnom procesnom jedinicom koja je mogla da obavlja mnogo istovremenih izračunavanja. Dodatni DRAM velike brzine još više ubrzava brzinu kalkulacije. Koprocesor, posvećen izračunavanju kompleksnih algoritama za kvalitet slike, omogućava prikaz zadivljujućih slika u 2D i 3D formatu uključujući i konverziju iz 2D u 3D format skoro u realnom vremenu.

Personal TV sa funkcijama visoke klase

Tehnologija CEVO ENGINE pretvara televizore WL863 i YL863 u lične uređaje za više korisnika. Personal TV omogućava da čak četvoro članova porodice sačuva svoja izabrana podešavanja slike, individualne liste kanala i lične grupe snimljenog sadržaja kako bi se izbegle nepraktične i spore pretrage filmova sačuvanih na povezanom hard disku.

Novi televizori WL863 i YL863 takođe omogućuju personalizaciju podešavanja zvuka: oni omogućuju pamćenje jačine zvuka za svakog korisnika nakon isključivanja ili automatski biraju željenu i sačuvanu jačinu zvuka za korisnika kada se televizor uključi.

Da bi identifikovali gledaoca koji sedi ispred ekrana, televizori su opremljeni integrisanom kamerom sa aplikacijom za prepoznavanje lica i prema tome biraju lična podešavanja. Uz to, televizori prepoznaju ako niko ne sedi ispred ekrana. Automatski prelaze u režim pripravnosti ako niko ne gleda televizor određeno vreme.

SMART-TV podiže multimedijalno iskustvo na viši nivo

Televizori WL863 i YL863 kompatibilni su sa Toshiba Places, online sadržajem i servisnom platformom kompanije Toshiba za televizore i laptop računare. Uz ove nove televizore, korisnici mogu da pristupe platformi „Video Place“ koja nudi širok izbor filmova, platformi „News Place“ koja pruža vesti iz celog sveta, platformi „Music Place“ koja korisnicima omogućava da pristupe raznim muzičkim katalozima i internet radio stanicama, kao i platformi „Social Place“, koja pruža pristup uslugama za deljenje privatnog sadržaja sa prijateljima i članovima porodice širom sveta. Kao dodatak platformi Toshiba Places, ovi televizori takođe podržavaju standard HbbTV®.

Hybrid broadcast broadband TV predstavlja evropski standard koji pruža otvorenu platformu kojom se savršeno kombinuju televizijske usluge koje se emituju sa uslugama pruženim preko širokopojasne veze, uključujući pružanje dodatnih informacija u vezi sa televizijskim programom i uslugom Catch-up TV.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uz uslugu Toshiba Apps Connect, vlasnici uređaja iPhone® više ne moraju da posežu za daljinskim upravljačem, već mogu da kontrolišu televizor pomoću svojih smart telefona.

Automatska kalibracija podiže kvalitet slike na studijski nivo

Zahvaljujući Active Vision Rate 800 tehnologiji, brze akcione scene ne predstavljaju izazov za televizore WL863 i YL863; oni uvek prikazuju izuzetno oštru i detaljnu sliku. Kako bi obezbedili da ravan dizajn ne smanjuje kvalitet slike, inženjeri kompanije Toshiba integrisali su PRO LED 32 u nove televizore visokog ranga. PRO LED 32 deli pozadinsko osvetljenje Edge-LED na 32 grupe koje se mogu aktivirati i kontrolisati nezavisno.

Toshiba je takođe integrisala funkciju automatske kalibracije (Auto Calibration)1 u novu seriju televizora. Kontrolisana senzorom2 povezanim preko USB-a, automatskom kalibracijom se automatski biraju podešavanja koja pružaju kvalitet slike koji se obično nalazi samo kod profesionalne studijske opreme. Zahvaljujući tehnologiji CEVO Engine, automatska kalibracija ne zahteva eksterni lični računar.

One thought on “Toshiba predstavlja dve nove serije televizora visoke tehnologije sa dizajnom JACOB JENSEN

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  INTEROPERABILNOST DIGITALNIH TV PRIJEMNIKA?

  Na internet strani RTS-a o digitalnoj televiziji u vodicu za kupovinu TV prijemnika (http://www.rts.rs/page/rts/sr/Digitalizacija/story/1582/Vodi%C4%8D+za+kupovinu/849908/TV+prijemnik.html) pocetk teksta od 27. februara 2011. godine glasi (neverovatno):

  “Ukoliko se odlučite da kupite novi TV prijemnik, izaberite onaj koji ima integrisan DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Na tržištu trenutno ima TV prijemnika sa DVB-T demodulatorom i MPEG-2 ili MPEG-4 dekoderom, čijom kupovinom nećete biti u mogućnosti da primate digitalne programe zemaljskim putem, nego ćete morati da kupite digitalni prijemnik (Set Top Box).”

  Prema clanu 4. st. 5. i 6. Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Pravilnik%20o%20ASO%20-%20MTID.pdf), tehnicki standardi za kompresiju podataka i za emitovanje TV signala u okviru multipleksa su ITU-T H.264/AVC (MPEG-4 verzija 10) i DVB-T2.

  Da bi se obezbedila interoperabilnost digitalnih TV prijemnika prema propisanim standardima, odnosno zastitili interesi i prava potrosaca, neophodno je, pre svega, da na osnovu clana 42. Zakona o elektronskim komunikacijama i clana 6. Zakona o tehnickim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglasenosti, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog drustva, na predlog RATEL-a, sto pre donese posebni tehnicki propis kojim se propisuju zahtevi za TV prijemnike i uredjuje imenovanje tela koje sprovodi ocenjivanje usaglasenosti.

  Jer, po clanu 2. stav 3. pod b) predloga Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Predlog_pravilnika_RTTE.pdf) od 18. aprila 2011. godine, ovaj pravilnik se, iz nepoznatog razloga, ne primenjuje na radio i TV prijemnike namenjene iskljucivo za prijem radio i TV programa.

  P. S. – Pokusajte u ovoj ponudi “Toshibe” http://www.toshiba.rs/home-entertainment-c405-list.htm da pronadjete standard DVB-T2.

Leave a Reply