TV-Monitori

ViewSonice VA1931wa

Do pre samo par godina basnoslovno skupa, a sada sasvim prihvatljiva LED tehnologija sve više nalazi put do velikog broja konzumenata novih tehnologija.

U bukvalnom prevodu to znači da broj prodatih LED monitora iz meseca u mesec raste, a na tržištu su se pojavili i ultra povoljni modeli, koji po karakteristikama nimalo ne zaostaju za onim skupljim. Jedan od takvih nam dolazi iz kompanije ViewSonic, nosi oznaku VA1931wa-LED i košta (verovali ili ne) ispod 100 evra!

Kao što iz naziva možete zaključiti radi se od 19-inčnom monitoru namenjenom korisnicima početnicima i svim potrošačima kojima treba manja dijagonala, a opet traže nešto bolje performanse od prosečnih LCD monitora. Jednostavnog je dizajna, ali veoma lepih crta, tako da je prijatno iznenađenje za oči. Izrada je za svaku pohvalu, korišćena je plastika vrhunskog kvaliteta, koja je uglačana do veoma visokog sjaja, što nam se nije dopalo iz perspektive održavanja, ali šta je, tu je. Kao i većina displeja iz ove klase, tako je i ovaj model baziran na TN panelu kod koga je odziv kristala definisan na 5ms. To u praksi znači da je VA1931wa-LED zanimljiv kako kućnim korisnicima, tako i kancelarijama koje se bave knjigovodstvenim poslovima i uopšte obradom tekstualnih i grafičkih digitalnih podataka. To, naravno ne predstavlja prepreku da se na njemu ne možete poigrati, šta više, pošto mu je maksimalna operativna rezolucija 1366×768 piksela, pogodan je i za te namene. Reprodukcija boja nas je oduševila, a prelazi su blagi sa kristalno jasnim detaljima. Prikazom filmova smo takođe prezadovoljni, što isto možemo reći i za fleš multimedijalne sadržaje.

Dobra strana ovog mališana je i korektno odrađen OSD, kod koga su sada sve krucijalne opcije istaknute u prvi plan, tako da korisnik nema potrebu da petlja po podmenijima u cilju dobijanja ćeljenog rezultata. Mana mu je nešto lošija ergonomija, ali budimo realni od monitora koji košta ispod 10.000,00 dinara teško je očekivati da baš sve bude savršeno.

Konektivnost mu je takođe loša, jer zatičemo samo prisustvo analognog ulaza, ali sa druge strane pomenuta povoljna cena je nešto što ga opravdava i po tom pitanju. Suma sumarum VA1931wa-LED je sasvim solidan monitor, odličnih karakteristika i ako vam mala dijagonala ne predstavlja problem u obavljanju svakodnevnih poslova, onda je on pravo rešenje za vas, a pritom će te još uštedeti neki dinar, jer slična konkurentska rešenja su bar za 1.000,00 dinara skuplja.

Leave a Reply