Hardware

U nekim avionima sada će biti dozvoljeno korišćenje elektronskih uređaja tokom uzletanja i sletanja

Perma novim pravilima, korištenje pojedinih uređaja biće dozvoljeno tokom uzletanja i sletanja, dok putnici i dalje neće moći da koriste mobilne telefone.

Predstavnici Američke federalne administracije za vazduhoplovstvo, skraćeno FAA, izdali su danas saopštenje u kojem se navodi da će putnicima od sada biti dozvoljeno da koriste elektronske naprave tokom uzletanja i sletanja, ali samo u avionima koji zadovoljavaju određene kriterijume, odnosno da imaju zaštitu sistema od eventualnih elektronskih ometanja.

Zvaničnik FAA, Majkl Huerta objasnio je da ova odluka doneta na osnovu izveštaja specijalno formiranog komiteta, koji je zaključio da je korišćenje pojedinih uređaja tokom leta bezopasno – sa nekim izuzecima. U izveštaju se navodi da većina sistema u komercijalnim avionima ima kapacitet da toleriše radio talase koje emituju ovi uređaji, međutim u slučajevima smanjene vidljivosti u oko jedan odsto vih letova, ti talasi bi izazvali probleme sa sistemima za sletanje.

Drugim rečima, biće dozvoljeno čitanje već daunlodovanih tekstova, kao npr. elektronskih knjiga, zatim provera kalendara i igranje video igara, osim u slučajevima manje vidljivosti kada će putnici biti zamoljeni da isključe elektronske uređaje. Članovi komiteta koji je sastavio izveštaj su predstavnici avio kompanija, avionsko osoblje i proizvođači aviona, ali i neke grupe građana i proizvođači iz telekomunikacione industrije.

Ova regulativa neće odmah stupiti na snagu, ali kako FAA navodi to bi trebalo da se dogodi što je pre moguće. Putnici i dalje neće moći da obavljaju telefonske razgovore sa svojih mobilnih tokom leta. Huerta navodi da je to u nadležnosti Federalne komunikacione komisije te da se FAA nije bi bavila tim pitanjem. Svaka aviokompanija će odlučivati nezavisno o tome kako i kada će dozvoliti putnicima da koriste elektronske uređaje na svim visinama.

One thought on “U nekim avionima sada će biti dozvoljeno korišćenje elektronskih uređaja tokom uzletanja i sletanja

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis na temu “Mobilni telefon na vazduhoplovu: kopnena mobilna ili avionska radio-stanica?”:

  PERSONAL MAGAZIN
  Novi Sad, bul. Kralja Petra I 73

  “U nekim avionima sada će biti dozvoljeno korišćenje elektronskih uređaja tokom uzletanja i sletanja” (http://www.personalmag.rs/hardware/u-nekim-avionima-sada-ce-biti-dozvoljeno-koriscenje-elektronskih-uredaja-tokom-uzletanja-i-sletanja/)

  Postovana redakcijo,

  Na pocetku ovog teksta pise: “Perma novim pravilima, korištenje pojedinih uređaja biće dozvoljeno tokom uzletanja i sletanja, dok putnici i dalje neće moći da koriste mobilne telefone”, a pri kraju se ponavlja: “Putnici i dalje neće moći da obavljaju telefonske razgovore sa svojih mobilnih tokom leta. Huerta navodi da je to u nadležnosti Federalne komunikacione komisije te da se FAA nije bi bavila tim pitanjem”.

  S obzirom na ovo saopstenje, sad je jasno da je strah od eventualnog elektronskog ometanja radio-navigacionih i radio-komunikacionih prijemnih uredjaja na avionu bio neopravdan. Medjutim, kopnena mobilna radio-stanica (mobilni telefon) na avionu koji leti na visini od oko 10.000 m moze svojom emisijom na radio-frekvenciji od, na primer, oko 900 MHz da prouzrokuje smetnje u prijemu brojnih baznih radio-stanica koje rade na istoj prijemnoj radio-fekvenciji u poluprecniku do oko 400 km.

  Zato je, na primer, radio-frekvencijski opseg 890-915 MHz, koji je uparen sa opsegom 935-960 MHz, namenjen za fiksnu i kopnenu mobilnu radio-sluzbu (GSM), izuzev za vazduhoplovnu mobilnu radio-sluzbu, u skladu sa Tabelarnim prikazom Plana namene radio-frekvencijskih opsega (http://www.ratel.rs/upload/documents/Plan_namene/Plan-namene-tabele.pdf).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 12. novembar 2013.

  P. S. – Veza: Pravilnik o načinu korišćenja radio stanica na domaćim i stranim vazduhoplovima, lokomotivama, brodovima i drugim plovilima (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnika%20o%20stanicama%20na%20avionima,lokomotivama%20i%20brodovima.pdf)

Leave a Reply