Hardware

Uz CUDA 6 platformu NVIDIA čini paralelno programiranje jednostavnijim

NVIDIA je danas predstavila NVIDIA® CUDA® 6, programski model i najnoviju verziju najrasprostranjenie platforme na svetu za paralelno programiranje.

CUDA 6 platforma čini paralelno programiranje lakšim nego ikad do sad, omogućavajući programerima da utroše znatno manje vremena i truda koji je potreban da bi se ubrzale njihove naučne, inženjerske, poslovne i druge aplikacije sa GPU-ovima.

nvidia

Ova platforma nudi nove, unapređene performanse koje omogućavaju programerima da trenutno ubrzaju aplikacije do osam puta jednostavnom zamenom postojećih biblioteka zasnovanih na CPU-u. Ključne karakteristike CUDA 6 platforme uključuju:

· Objedinjenu memoriju – Pojednostavljuje programiranje na taj način što omogućava aplikacijama da pristupe CPU i GPU memoriji bez potrebe da se ručno kopiraju podaci sa jedne na drugu, i olakšava dodavanje podrške za GPU ubrzanje u velikom broju programskih jezika.
· Drop-in biblioteke – Automatski ubrzava BLAS i FFTW kalkulacije do osam puta jednostavnom zamenom postojećih CPU biblioteka sa GPU ubrzanim ekvivalentima.
· Multi-GPU skaliranje – Redizajnirane BLAS i FFT GPU biblioteke automatski jačaju performanse pomoću maksimalno osam GPU-ova u jednom čvoru , isporučujući preko devet teraflopsa udvostručeno preciznih performansi po čvoru i podržavajući veće opterećenje nego ikad pre (do 512GB). Multi-GPU skaliranje može biti korišćeno sa novom BLAS drop-in bibliotekom.
.
“Automatskim upravaljanjem podacima, Unified Memory nam omogućava da prototipi kernela rade brzo na GPU-u i pojednostavljuje kompleksnost koda, smanjijući vreme razvoja do 50 procenata,” izjavio je Rob Hoekstra, rukovodilac odeljenja Scalable Algorithms u Sandia nacionalnoj laboratoriji. “Ova mogućnost će biti jako korisna pri biranju budućih modela programiranja i portovanja kompleksnijeg i većeg koda na GPU-ove .”

“Naše tehnologije su pomogle velikim studijima, developerima igara i animatorima da kreiraju vizuelno zadivljujuće 3D animacije i efekte,” izjavio je Paul Doyle, generalni direktor u Fabric Engine, Inc. “Oni su nas pozivali da pružimo dodatnu podršku za ubrzanje NVIDIA GPU-ova, ali se upravljanje memorijom pokazalo kao suviše težak izazov kada se radi o složenim slučajevima korišćenja u proizvodnji. Sa objedinjenom memorijom ovo se vrši automatski, omogućavajući Fabric kompajleru da targetira NVIDIA GPU-ove, omogućavajući našim mušterijama da svoje aplikacije pokrenu do 10 puta brže.”

Pored novih karakteristika , CUDA 6 platforma nudi kompletan paket programskih alata, GPU-ubrzanih matematičkih biblioteka, dokumentacije i programskih vodiča.

Očekuje se da će šesta verzija CUDA alata biti dostupna početkom 2014. godine. Članovi CUDA-GPU Computing Registered Developer programa biće obavešteni o datumu kada će CUDA alati biti dostupni za preuzimanje.

Leave a Reply