E-servisi · Hardware

Vlada subvencioniše kupovinu domaćih računara

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će na osnovu uredbe koju je Vlada usvojila na današnjoj sednici građanima biti omogućena kupovina računara domaće proizvodnje putem subvencionisanih potrošačkih kredita.

Dinkić, koji je sa ministrom za telekomunikacije i informaciono društvo Jasnom Matić posetio kompaniju “Komtrejd”, istakao je da je cilj ove uredbe da omogući svim građanima da kupe računare pod povoljnim uslovima.

On je objasnio da će mesečna rata za najosnovniju konfiguraciju računara prve godine otplate, nakon počeka od godinu dana, iznositi između 200 i 300 dinara, a druge i treće godine između 2.200 i 3.000 dinara.

Subvencionisani potrošački krediti se, kako je podsetio, odobravaju sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine i sa grejs periodom od godinu dana.

Prema njegovim rečima, Vlada će za dve nedelje usvojiti i uredbu kojom će biti omogućena subvencionisana kupovina domaćih softvera.

Matić je ocenila da će kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita omogućiti građanima i privrednicima da nabave nove tehnologije i da povećaju nivo znanja i produktivnosti.

Ona je ukazala na to da u Srbiji ima približno 15 domaćih proizvođača računara i više stotina domaćih firmi koje proizvode softver za računare.

Direktor kompanije “Komtrejd” Veselin Jevrosimović precizirao je da je u Srbiji 2008. godine prodato više od 450.000 računara, dok je u 2009. godini taj broj smanjen na 350.000.

Jevrosimović je ocenio da će ove godine, zahvaljujući danas usvojenoj uredbi, biti prodato više od 440.000 računara.

Leave a Reply