Hardware · PC računari

XMP Ultra DDR3 memorija

XMP Ultra DDR3: Ultra brza memorija najnovijeg tipa, sa XMP sertifikacijom kompanije Intel, namenjena ugradnji u stone računare sa najnovijim Intel čipsetom i DDR3 DIMM memorijskim podnožjima.

Ovaj komplet dva modula nebaferisane memorije u maloprodajnom kartonskom pakovanju je sertifikovan prema DDR3 standardu PC3-12800 i predviđen za dvokanalni rad na efektivnih 1600 MHz. Uz to su ovi moduli prošli neophodno testiranje koje garantuje usaglašenost sa Intelovom XMP specifikacijom za ekstremno brze DDR3 memorije.

Pošto se i ovde radi o ULTRA seriji kompanije GeIL, brzinska specifikacija ove GeIL memorije je unapređena: XMP 1600MHz CL7-7-7-24 @ 1.9V, odnosno ako se pridržavate JEDEC preporuka, memorija je programirana da radi na 1333MHz CL 7-7-7-24 @1.5V.
Očigledno se radni napon modula podiže na značajnih 1,9V kada se koristi Intelova XMP specifikacija, dok po JEDEC-u radi na manjem takstu i na manjem naponu.

XMP Ultra DDR3 može se nabaviti u Direct Linku po ceni od 123€ bez PDV-a.

DDR3 memorije nisu unazad kompatibilne sa DDR2 memorijama i imaju različitu arhitekturu u odnosu na DDR2. Tako DDR3 memorije koriste Fly-by način pristupa čipovima, dok DDR2 memorije primenjuju klasični paralelni način pristupa. Takođe, DDR3 memorije koriste 8-bitni pre-fetch bafer (DDR2 memorije rade sa 4-bitnim pre-fetch baferom), imaju “on-die termination” signala, unapređen sistem za uštedu struje (PASR – Partial Array Self Refresh i ASR – Auto Self Refresh). Zbog navedenih i mnoštva drugih razlika, tajminzi kod DDR3 memorija se ne mogu direktno upoređivati sa tajminzima DDR2 memorija, ali brzinske specifikacije kao što su PC2-8500 i PC3-8500 se mogu porediti jer oslikavaju transfer.

Leave a Reply