Internet · Kablovska i sat. TV

10 miliona domaćinstava sa IPTV opremom

SES ASTRA, deo kompanije SES (kotirane na berzama Euronext Paris i Luxembourg pod oznakom SESG) danas je objavila da je proširila svoj tehnički domet u Evropi i sada, uz pomoć svoje satelitske opreme, stiže do 135 miliona domaćinstava u Evropi i Severnoj Africi. Ovaj broj predstavlja više od polovine svih domaćinstava koja imaju TV prijemnik u regionu.

SES ASTRA Satellite Monitor, godišnje istraživanje tržišta koje služi za praćenje TV pokrivenosti u 35 zemalja, pokazuje konstantni rast udela kompanije ASTRA na svim platformama i načinima distribucije, od direktnog satelitskog prijema (Direct-to-Home, DTH) do visoke rezolucije (HD) i IPTV (televizije preko DSL). Kako istraživanje pokazuje, ASTRA i dalje ima glavnu ulogu u procesu digitalizacije i ostaje najvažnija HD platforma u Evropi.

SES ASTRA sada stiže do 16 miliona, od ukupno 20 miliona, domova koji imaju HDTV i direktno primaju HD signal sa satelita. Njihovi sateliti imaju više od 200 HD kanala svih vodećih TV kuća. U rastućem IPTV segmentu, što je televizija koja se isporučuje u Internet Protokolu (IP) preko telekomunikacijskih mreža, SES ASTRA ima vodeću poziciju kao tehnički provajder. Najnovije istraživanje tržišta pokazuje da ASTRA sateliti uslužuju 10 od ukupno 12 miliona domaćinstava koja imaju IPTV, preko svojih mrežnih platformi.

Sveukupno, sateliti čine najveću digitalnu infrastuktura, sa procentom digitalizacije od 95 odsto, opslužujući 75 miliona domova sa digitalnim priključkom, naspram 29 miliona domova koji imaju digitalni kablovski priključak i procenat kablovske digitalizacije od 42 odsto. Dakle, skoro svako drugo domaćinstvo sa digitalnim TV priključkom koristi satelitski signal. Sateliti, analogni i digitalni, povećali su svoju prednost u odnosu na kablovske mreže, i prisutni su u 79 miliona domaćinstava, u poređenju sa 71 milionom domova koji imaju kablovski priključak.

Platforma SES ASTRA za nemačke HD programe, HD+, nastavlja da beleži impresivan rast. HD+, koji sada ima 8 privatnih enkodiranih TV kanala u HD rezoluciji i omogućava prijem svih ostalih besplatnih HDTV kanala u Nemačkoj, isporučio je više od 1.5 miliona smart kartica proizvođačima prijemnika, koji su predstavili više od 50 različitih HD modela prijemnika na tržištu. Prodato je 400.000 tih prijemnika kao i dodatnih 100.000 zajedničkih intefejs modula koji omogućavaju prijem HD+ signala čak i na prijemnicima koji nemaju HD+.

„Konstantan rast naših tehničkih dometa, pogotovo na budućim platformama i načinima distribucije, kao što su HD i IPTV, pokazuje da satelit ostaje najatraktivnija digitalna infrastruktura“, kaže Ferdinand Kajser, predsednik i izvršni direktor kompanije SES ASTRA. „Uspeh HD-a ostvaren je zahvaljujući tehničkom napretku koji naši sateliti nude, pokrivajući veliku teritoriju uz povoljne usluge i signale visokog kvaliteta. Brzina rasta HD sistema potvrđuje da televizija ostaje najvažniji medijum za prenošenje zabavnih sadržaja. Kombinovanje sa interaktivnim telekomunikacijskim uslugama u hibridnim rešenjima, i sklapanje partnerstava sa kompanijama iz oblasti telekomunikacija, predstavljaće sledeći logičan korak u našem strateškom razvoju i glavni pokretač budućeg poslovanja.”

Leave a Reply