Internet

2,19 miliona evra od prodaje .me domena

Kompanija doMEn, koja se bavi registracijom crnogorskog Internet domena .me, prošle godine ostvarila je ukupan prihod od registracije u iznosu od 2,19 miliona evra, od čega je 1,29 miliona, ili 58,71 odsto, otišlo na račun crnogorske Vlade.

Prema podacima koje je nedavno prezentovala kompanija, planirani prihod za ovu godinu iznosi od tri do 3,5 miliona evra, od čega će značajan deo opet biti usmeren na Vladine račune. Internet adrese kompanija uglavnom iznajmljuje preko onlajn aukcija, a najveći iznos do sada postigao je domen date.me, za koji je u septembru prošle godine izlicitirano čak 70 hiljada američkih dolara. Slede teach.me sa 20,1 hiljadom dolara, ask.me sa 20 hiljada, buy.me sa 17,5 hiljada i loan.me sa 25 hiljada dolara.

Direktor doMEna Predrag Lešić kazao je da se od 17. jula prošle godine, kada je zvanično počela registracija .me domena, beleži stabilan rast registracije: – Trenutno imamo više od 270 hiljada Internet domena u 190 zemalja sveta, od čega su 79 odsto aktivni veb sajtovi – rekao je Lešić.

Analiza raspodele korišćenja domena pokazuje da je 52 odsto registrovanih u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon kojih slede Velika Britanija, Nemačka, Kanada, Crna Gora, Austrija, Kina, Francuska, Holandija i Italija. Domen .me je, prema njegovim rečima, za samo jednu godinu korišćenja uspeo da bude veoma konkurentan i zauzme 30. mesto po broju korisnika.

Kompanija doMEn u stvari je američko-britansko-crnogorski-konzorcijum, koji je crnogorska Vlada na tenderu izabrala da bude nacionalni agent registracije domena .me. Konzorcijum čine američki Go Daddy, britanski Afilias i crnogorske kompanije MeNet i Domen. Ugovorom koji su početkom februara prošle godine potpisali predstavnici Vlade i konzorcijuma predviđeno je da Crna Gora dobije 70 odsto prihoda za sve domene koje agent ostvari od prodaje na aukciji, dok će od onih koji budu prodati van toga državi pripasti 33 odsto.

Američki Go Daddy najveća je svetska kompanija za registraciju Internet domena, a britanski član konzorcijuma, Afilias, druga je po redu najrenomiranijih firmi u svetu u pružanju infrastrukture za registrovanje. Nacionalni Internet domen .me, prema Pravilniku o registraciji, element je nacionalnog bogatstva i suvereniteta Crne Gore, vlasništvo i temelj njene prepoznatljivosti na Internetu.

Leave a Reply