Internet

2,2 milijarde dolara prihoda za Google

Američka internet kompanija Google je noćas objavila da je njen neto prihod u trećem ovogodišnjem kvartalu skočio za 32 odsto.

U kvartalu jul-septembar neto prihod Google-a se povećao na 2,2 milijarde dolara, dok je godinu dana ranije iznosio 1,6 milijardi. Cena deonica Google-a je na Njujorškoj berzi porasla za 9 odsto, na 590,01 dolar.

Glavni izvori zarade Google-a su i dalje reklamni linkovi kraj rezultata pretrage interneta. Ta firma je uložila 3,2 milijarde dolara u jačanje svoje sposobnosti da prodaje reklamni prostor u slikama i reklame unutar prozora se videom, a 681 milion dolara je platila za uvođenje reklama na platformi za mobilne telefone.

Zarada od toga je donela 14 odsto neto-prihoda u trećem kvartalu. Google je u trećem kvartalu povećao broj zaposlenih za 1.500, a ove godine je zaposlio ukupno 3.500 ljudi. Uporedo su kapitalni rashodi te firme – za centre za obradu podataka, servere i mrežnu opremu, ove godine u poređenju sa prošlom porasli za više od četiri puta – na 757 miliona dolara.

Uz to Google finansira izgradnju čitavih “parkova” vetrenjača za proizvodnju struje i razvoj automobila kojima će upravljati kompjuteri. Google je u gotovini i hartijama od vrednosti na kraju trećeg ovogodišnjeg kvartala imao 33,4 milijarde dolara. (TVAvala)

Leave a Reply