Internet

24 odsto korisnika Interneta susreće se sa lažnim antivirusima

Neželjena pošta, „fišing” i lažni antivirus jesu ono sa čime se korisnici Interneta najčešće susreću. To su rezultati do kojih su došli analitičari agencije Harris Interactive na osnovu istraživanja urađenog od februara do marta 2012. godine. U istraživanju je učestvovalo 9.000 ispitivača iz Amerike, Engleske, Rusije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije.

Oko 24 odsto ispitivača susrelo se sa dosadnim ponudama za instaliranje lažnog antivirusa kako bi „osigurali” svoj računar. Obično se link za ovakve lažne programe nalazi u pop-up-u zajedno sa lažnim upozorenjem da je računar zaražen. Kako biste izbegli neprijatne situacije i bili sigurni da nije u pitanju sajber kriminal, najbolje rešenje je da instalirate antivirusni softver od proverenog proizvođača – kao što je Kaspersky Lab. Na primer, da su instalirali Kaspersky Internet Security 2012 – najpogodnije rešenje te vrste za kućne korisnike – 24 odsto ispitanika ne bi imalo problem sa virusima u svojim računarima.

I-mejl je drugi najčešći izvor opasnosti. Skoro trećina korisnika (31 odsto) žali se na brojnu neželjenu poštu. Ovo uopšte ne iznenađuje: prema veb sajtu Securelist, u martu 2012, zabeleženo je 75 odsto zaraženog i-mejl saobraćaja u svetu.

Agencija Harris Interactive je ispitala 23 odsto i-mejlova, koji su navodno dolazili od banaka ili administratora, zahtevali su logovanje, šifre i druge lične podatke. Oko 27 odsto korisnika je primilo i-mejl sa sumnjivim dokumentima u prilogu ili linkovima (i sličnim porukama na društvenim mrežama). Ono što ovaj problem čini još ozbiljnijim je činjenica da, prema istom istraživanju, 18 odsto ispitanika teško razlikuje zaražene i-mejlove od autentičnih. Jasno je da se redovni korisnici Interneta susreću sa raznim opasnostima i da im je potrebna savremena zaštita kako za računar tako i za mobilne uređaje.

Zanimljivo je da se sa ovakvim opasnostima korisnici u Rusiji susreću više od bilo kojih drugih. Postoji dva puta više verovatnoće da će se neko iz Rusije susresti sa iritantnim pop-up prozorima (52 odsto), lažnim notifikacijama o zaraženom računaru (48 odsto) i neželjenim veb stranicama koje se automatski otvaraju (23 odsto). „Fišing” je, pak, ređa pojava u Rusiji nego u Evropi ili Americi.

Kompletan izveštaj o istraživanju agencije Harris Interactive dostupan je na: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_lab_consumer_survey_report_eng_final.pdf

Leave a Reply