Internet

3 milijarde Internet korisnika

Do kraja 2014. godine u svetu će biti oko tri milijarde internet korisnika, dok će broj pretplatnika mobilnog interneta doseći cifru od 2,3 milijarde, pokazuju podaci ITU.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, procenjuje se da će do kraja godine biti 100 miliona pretplatnika manje. 

Takođe, do kraja godine će biti sedam milijardi pretplatnika mobilne telefonije, od čega će 3,6 milijardi biti u azijsko-pacifičkom regionu. 

Povećanje je uglavnom posledica rasta u zemljama u razvoju gde mobilni korisnici čine 78 odsto globalne cifre. 
internet
Ipak, podaci pokazuju da su stope rasta dostigle najniži nivo, svega 2,6 odsto globalno, što govori da se tržište približava stepenu zasićenja. 

Usporavanje je primetno i u segmentu penetracije fiksnog širokopojasnog interneta, koja će do kraja godine dostići 10 odsto globalno. 

Oko 44 odsto svih pretplatnika je u azijsko-pacifičkom regionu, 25 odsto u Evropu, dok je u Africi manje od 0,5 odsto, uprkos udvostručenom rastu u poslednje četiri godine. 

Afrika, arapske države i Zajednica nezavisnih država su jedine oblasti sa dvocifrenim stopama rasta penetracije fiksnog širokopojasnog interneta. 

Podaci ITU pokazuju da će broj korisnika mobilnog interneta na globalnom nivou dostići 2,3 milijarde. 

Globalno, penetracija mobilnog interneta će dostići 32 odsto do kraja godine – u razvijenim zemljama 84 odsto, dok u zemljama u razvoju četiri puta manje 21 odsto. 

Leave a Reply