Internet

3,5 miliona korisnika interneta u Srbiji

Prema rezultatima istraživanja o navikama Srba i korišćanju interneta, možemo bez problema da konkurišemo najrazvijenijim zemljama EU.  Prema istraživanju međunarodne organizacije “We are social” koja se bavi medijima i društvenim mrežama, za godinu dana, broj korisnika interneta u našoj zemlji se povećao za 48 procenata.

Svaki drugi stanovnik koristi “mrežu”, broj korisnika Fejsbuka, Tvitera i ostalih socijalnih mreža je čak 3,8 miliona, a aktivnih korisnika preko mobilnih telefona je 2,4 miliona. Stručnjaci za IT veći broj korisnika društvenih mreža u Srbiji od onih što koriste internet vide u navici naših građana da koriste lažne naloge na ovim sajtovima.

internet

Možemo se pohvaliti i činjenicom da mnogo vremena ne provodimo na internetu, jer Srbije nema među prvih 10 na listi zemalja čiji stanovnici u broju sati dnevno uz kompjuter. Rekorderi po broju provedenih sati su Poljaci i Rusi, koji u proseku dnevno potroše neverovatnih 4,8 sati.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku internet se najviše koristi za komunikaciju putem mejla, 70,4 %, čitanje ili preuzimanje onlajn novina 69,5 %, zatim učesće na društvenim mrežama, 68 %, dok se najmanje internet koristio za preuzimanje softvera, 27,9 %, traženje posla, 24,3 % i učešće na profesionalnim mrežama, 17,4 %.

Leave a Reply