Društvene mreže · Internet

40 posto gledalaca koristi društvene mreže dok gleda TV

Ericsson ConsumerLab objavio je rezultate studije pod nazivom “TV & Video Consumer Trend Report 2011”, koji pokazuju da korisnici provode manje vremena gledajući emitovani tv program, odnosno da se povećava broj istih koji prate strimovan online sadržaj na zahtev (on-demand).

Više od 44% ispitanika istaklo je da barem jednom nedeljno gleda strimovan online sadržaj na zahtev, dok je 80% reklo da barem jednom nedeljno gleda emitovani tv program.

Istraživanje je sprovedeno u Australiji, Austriji, Brazilu, Kini, Nemačkoj, Holandiji, Rusiji, Španiji, Švedskoj, Tajvanu, Velikoj Britaniji, SAD-u i Južnoj Koreji. Ukupno su sprovedena 22 kvalitativna i 13.000 kvantitativnih intervjua koji čine uzorak od gotovo 400 miliona potrošača.

Anders Erlandson, Senior Advisor u Ericsson ConsumerLab-u, istakao je: “Naša studija pokazuje da praćenje programa na zahtev postaje sve popularnije, dok je emitujući program i dalje najzastupljeniji vid gledanja televizije. Danas korisnici žele obe usluge. Porast novog trenda za sad ne utiče negativno na TV i video kao što je popularizacija Interneta uticala na štampane medije. Mi danas samo gledamo TV na više načina.”

Takođe, istraživanje je pokazalo da na gledanje televizije utiče i korišćenje društvenih mreža. Više od 40% ispitanika je odgovorilo da koristi društvene mreže na različitim mobilnim uređajima dok gledaju televiziju.

Detaljni intervjui koje smo spoveli – pogotovo u SAD-u koji je predvodnik TV i video trendova – pokazuju na koji način društvene mreže utiču na gledanje televizije. Većina porodica kombinuje gledanje televizije sa korišćenjem Twitter-a, Facebook-a, slanjem poruka i diskusijama na forumima o tome šta gledaju. To je posebno izraženo prilikom gledanje “reality” programa i sportskih takmičenja. Ovaj vid komunikacije daje novu dimenziju gledanju televizije. Korisnicima je znatno zabavnije da gledaju takav sadržaj komentarišući na društvenim mrežama kako je neko grozno obučen, loše peva ili da sa svojim prijateljima proslave pogodak svog tima”, zaključuje Erlandson.

Što se tiče želja samih korisnika, na prvom mestu je i dalje kvalitet TV uređaja dok su manje važne dodatne opcije poput 3D prikaza.

Studija je pokazala i koliko prosečno korisnici provode vremena pred TV-om i koliko procenata od ukupne gledanosti ide na račun programa na zahtev. Korisnici u Nemačkoj na gledanje televizije potroše oko 25 sati nedeljno, ali samo 28% njih gleda sadržaj na zahtev. Na drugoj strani, u Španiji čak 44% korisnika televizije uživa u sadržaju na zahtev.

Ericsson ConsumerLab izveštaj fokusiran je na aktivnosti korisnika i na njihova iskustva u domenu telekomunikacionih i TV usluga i poroizvoda. On je kreiran kako bi pomogao operatorima da bolje razumeju svoje korisnike u cilju kreiranja što atraktivnijih ponuda.

Leave a Reply