Internet

5 vrućih trendova na Internetu

Počinite se već danas služiti uslugama o kojima će se pričati za nekoliko meseci ili godina

Korisnici interneta danas su okupirani Facebookom i drugim društvenim mrežama, uživaju u besplatnom gledanju videa i TV programa, slušanju muzike, skidanju filmova i čitanju vesti iz celog svijeta.

Ali, isto tako kao što je Facebook već neko vreme tema broj 1., postoje novi servisi o kojima većina još vrlo malo zna, a uskoro bi mogli postati veliki hitovi. Pročitajte o čemu se radi i budite korak ispred svih:

Augmented Reality (Proširena stvarnost)

Zamislite da smartphoneom slikate zgradu ispred koje se upravo nalazite, a on vam za svega nekoliko sekundi pokaže put do najbliže tramvajske stanice, restorana ili pekare. Takođe, zamislite da slikate osobu koja stoji pored vas na stanici, a mobilni vam izlista celokupan profil koji ta osoba ima na društvenim mrežama.

Smartphone već imamo, programi za prepoznavanje lica postoje (Goggles, Recognizr), pa je samo pitanje vremena kad će se te dve stvari početi masovno koristiti u svakodnevnom životu.

Chatroulette.com

Radi se o stranici za video chat koja vas slučajnim izborom spaja sa potpuno nepoznatom osobom. Nikad ne znate na kom delu sveta ćete završiti i hoće li chat završiti u prijateljskom ili seksualnom tonu. Chatroulette je osmislio 17-godišnjak iz Moskve, a svakog sata privlači desetine hiljada surfera.

Evernote

Evernote ima ambiciju da postane virtuelni mozak svakoga od nas. Podatke u svoj lični sistem možete unositi sa računara ili mobilnog telefona, pisanim ili govornim putem, a pristupiti im možete sa bilo koje tačke spojene na internet. Evernote na jednostavan način prikuplja i čuva sve važne informacije i na taj način postaje desna ruka ljudskom mozgu.

Qype

Web stranica trenutno je dostupna na šest jezika i predstavlja skup informacija i recenzija o svim mogućim barovima, restoranima, školama, prodavnicama itd. Procenjuje se da zbog količine i kvaliteta podataka vredi više miliona evra, a korisnici je obožavaju jer konačno na jednom mestu mogu proveriti sve lokacije koje ih zanimaju.

Google Street View

Googleova aplikacija nam omogućava virtualna putovanja za nula dinara. Posetite London, Pariz i New York i prošetajte ulicama koje inače gledate samo u filmovima. U Americi su pokriveni svi gradovi, te nacionalni parkovi, a od leta prošle godine i delovi Francuske, Japana, Italije, Španjolske, Novog Zelanda, Australije i Nemačke. Streew View je već sada pravi doživljaj za ljubitelje putovanja, a biće još veći hit kad se slike počnu češće ažurirati. (metro)

One thought on “5 vrućih trendova na Internetu

Leave a Reply